Συνέντευξη: Νίκος Τσελίκος
26 Μαρτίου 2017
Επιλέγοντας την κατάλληλη συνταγή…
1 Μαρτίου 2017
Εμφάνιση όλων

Όγκοι

Ένα κείμενο από το Νίκο Τσελίκο.

Οποιαδήποτε μέθοδο ζυθοποίησης και αν ακολουθούμε είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε την απώλεια όγκου που υφίσταται η αρχική ποσότητα νερού και γλεύκους μετέπειτα μέχρι να φτάσουμε στον τελικό όγκο που θα καταλήξει στον ζυμωτή μας και στον τελικό προορισμό του, τα μέσα εμφιάλωσης η εμβαρέλωσης.

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ;

Υπολογίζοντας αυτές τις απώλειες θα είμαστε σε θέση:

1. Να υπολογίζουμε ακριβώς την αρχική ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε ούτως ώστε να μην έχουμε απώλειες στο τέλος.
2. Να ρυθμίσουμε ακριβώς το πρόγραμμα ζυθοποίησης που θα χρησιμοποιήσουμε
3. Να έχουμε πιο σωστή προσέγγιση ακολουθώντας μια έτοιμη συνταγή
4. Ακριβέστερο υπολογισμό IBU και ακρίβεια σε έτοιμες συνταγές (αν το πρόγραμμα υπολογισμού μας έχει σωστή υλοποίηση της μεθόδου Tinseth)

Οι απώλειες που υφίσταται ο αρχικός όγκος νερού που θα χρειαστούμε είναι οι ακόλουθες:

1. Στις μεθόδους All grain έχουμε κατακράτηση νερού λόγω απορρόφησης της βύνης κυμαίνεται συνήθως από 1 λίτρο ανά κιλό βύνης έως 650ml ανά λίτρο.
2. Απώλεια από τον βρασμό. Είναι αποδεκτό ένα ποσοστό από 5% μέχρι 15% την ώρα και έχει άμεση σχέση με την διάμετρο του σκεύους μας, το υψόμετρο, τις συνθήκες σχετικής
υγρασίας αν ζυθοποιούμε έξω, την θερμοκρασία και την δυναμικότητα της εστίας μας. (Καλύτερα είναι να υπολογίζεται σε λίτρα ανά ώρα για πιο ακριβές αποτέλεσμα)
3. Απώλεια λόγω του ιζήματος που δημιουργείται από τον βρασμό από τις πρωτεΐνες τυχόν σωματίδια από την βύνη και την χρήση του λυκίσκου (ανάλογα τον τύπο λυκίσκου έχουμε και ανάλογη απορρόφηση)
4. Απώλεια λόγω του ιζήματος που θα δημιουργηθεί από την ζύμωση στον κάδο ζύμωσης
5. Απώλεια κατά την εμφιάλωση / εμβαρέλωση λόγω μεταγγίσεων

Κατανοώντας  τις απώλειες που υφίστανται  θα είμαστε σε θέση να υπολογίζουμε την τελική ποσότητα γλεύκους που χρειαζόμαστε ακριβώς και με την καταγραφή τους από παρτίδα σε παρτίδα θα είμαστε σε θέση να υπολογίζουμε με αρκετή ακρίβεια την ποσότητα που θα χρειαστούμε. Επίσης θα βοηθήσει στον υπολογισμό της απόδοσης του συστήματος μας στις διάφορες φάσεις της ζυθοποίησης.

Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πως υπολογίζονται λεπτομερώς οι απώλειες από ένα πρόγραμμα ζυθοποίησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *