Βύνη Chocolate
12 Ιανουαρίου 2017
Πριν την μετάβαση στο All Grain (AG)
14 Δεκεμβρίου 2016
Εμφάνιση όλων

Ψύξη γλεύκους χωρίς ψύξη! (No Chill)

Από το Νίκο Τσελίκο.

Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αυτή η τεχνική εφαρμόζεται αρκετά χρόνια σε περιοχές που η σπάταλη νερού απαγορεύεται δια ροπάλου. Μια από αυτές είναι και η Αυστραλία όπου διεκδικεί την πατρότητα της έμπνευσης και της εξέλιξης της μεθόδου.

Όλοι λίγο πολύ εμπλεκόμενοι με το χόμπι της ζυθοποίησης έχουμε αναρωτηθεί για την σωστή διαχείριση φυσικών πόρων και η αλήθεια είναι ότι η ζυθοποίηση είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε ενέργεια και φυσικούς πόρους.

«No Chill method»… αν θέλετε να το googλάρετε λίγο παραπάνω.

Τα πράγματα είναι αρκετά απλά το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένα πλαστικό μπιτόνι όπως αυτό της φωτογραφίας χωρητικότητας αναλόγως της ποσότητας που ζυμώνουμε αρκετά μαλακό και κατάλληλο για τρόφιμα.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ρύθμιση σε αρκετά προγράμματα ζυθοποίησης.

Μόλις λοιπόν τελειώσουμε την διαδικασία βρασμού του γλεύκους μας έχουμε δίπλα μας έτοιμο το μπιτόνι που έχουμε απολυμάνει προηγουμένως και το γεμίζουμε πολύ προσεκτικά για να μην έχουμε οξυγόνωση (ενδεχομένως με την βοήθεια κάποιου σωλήνα ).
Αφού γεμίσει λοιπόν το μπιτόνι με το γλεύκος μας πιέζουμε λίγο μέχρι να φύγει σχεδόν όλος ο αέρας από μέσα και ασφαλίζουμε με το καπάκι του και απλά… το αφήνουμε να κρυώσει…
Μετά από κάποιες ώρες ανάλογα την εποχή, το γλεύκος μας έχει φτάσει σε θερμοκρασία που μπορούμε να ρίξουμε την μαγιά, τότε απολυμαίνουμε το δοχείο ζύμωσης μας και μεταγγίζουμε το γλεύκος οξυγονώνουμε και προσθέτουμε την μαγιά.

Μπορεί να ακούγεται λίγο πρόχειρο και σίγουρα υπάρχουν αρκετοί διαξιφισμοί όπως με όλες τις μεθόδους που συζητούνται στα φόρουμ, άλλα δουλεύει. Αρκετοί μάλιστα χρηστές της μεθόδου αποθηκεύουν κατ’ αυτόν τον τρόπο το γλεύκος και ζυμώνουν μεταγενέστερα, έως και 1 μηνά μετά!

Στην παραπάνω τεχνική υπάρχει ένα θέμα με τον υπολογισμό της πικράδας γιατί το γλεύκος είναι καυτό την ώρα που μεταγγίζεται, τα έλαια του λυκίσκου συνεχίζουν και ισομερίζονται για κάποια ώρα ακόμα όποτε η τελική πικράδα μεγαλώνει, άρα πρέπει να γίνουν διαφορετικοί υπολογισμοί.

Παρακάτω επισυνάπτω ένα πινάκα που μπορεί να βοηθήσει στην κατά προσέγγιση υπολογισμού της προσθήκης των λυκίσκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *