Βύνη Black
27 Μαρτίου 2017
Όγκοι
21 Μαρτίου 2017
Εμφάνιση όλων

Συνέντευξη: Νίκος Τσελίκος

Ονοματεπώνυμο: Νίκος Τσελίκος
Username (φόρουμ): Nik
Πόλη: Αθήνα

1. Πότε ξεκίνησες να ζυθοποιείς; Τέλη 2008 με αρχές 2009

2. Τι σε έκανε να ζυθοποιήσεις; Μου άρεσε η ιδέα του ότι μπορείς να φτιάξεις κυριολεκτικά στην κουζίνα σου με ελάχιστο εξοπλισμό ένα πολύ ωραίο και ιδιαίτερο προϊόν εφάμιλλο των εμπορικών και φυσικά η ευχαρίστηση που αποκομίζεις όταν δημιουργείς κάτι με τα χέρια σου.

3. Το χόμπι έχει γίνει πάθος; Αν ναι, γιατί; Ίσως στην αρχή, αλλά τώρα το έχω ξεπεράσει και με ευχαριστεί καλύτερα γιατί πρόκειται για ένα αρκετά χρονοβόρο χόμπυ και χρειάζεται να μπαίνουν κάποια στιγμή προτεραιότητες.

4. Από πότε είσαι μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδας; Έχω την χαρά και την τιμή να είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου που πίστεψαν σε αυτή την ιδέα και την υλοποίησαν μετά από πολλές δυσκολίες και εμπόδια οπότε μπορούμε να πούμε “Από πάντα”.

5. Σου συνέβη κάποιο ατυχές ή αστείο περιστατικό κατά τη διάρκεια μιας ζυθοποίησης που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας; Συμβαίνουν διάφορα, ίσως ένα χαρακτηριστικό περιστατικό είναι μια φόρα που έκανα mashing και έφυγα για μια “γρήγορη” εξωτερική δουλειά και επέστρεψα μετά από 2 ώρες. Για την ιστορία δεν είχα κακό αποτέλεσμα οπότε τέλος καλό όλα καλά.

6. Ποιο είναι το αγαπημένο σου στυλ μπύρας που σου αρέσει να φτιάχνεις; Δεν μου αρέσει κάτι συγκεκριμένο, ίσως υπάρχει μια συμπάθεια για τα Αγγλικά και Βελγικά στυλ το χειμώνα.

7. Έκανες ποτέ κάποιο «ζυθοποιητικό» λάθος, που κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα; Ποιο είναι αυτό; βρήκες για ποιο λόγο κατέληξε στο θετικό αποτέλεσμα; Όλο και κάτι κάνω· θα μπορούσα να πω ότι μια φορά από καθαρή τεμπελιά έβαλα στον κάδο ζύμωσης όλο το ίζημα από τον βρασμό, ζύμωσα κανονικά και βγήκε μια χαρά μπύρα (myth basted).

8. Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή βασισμένη σε κάποιο εμπορικό στυλ; H Belgian Dubbel, αρέσει σε όλους στο σπίτι οπότε έχει την τιμητική της σχεδόν κάθε χρόνο.

9. Έχεις συμμετάσχει σε κάποιο διαγωνισμό ως κριτής; Αν ναι, ποια είναι η εμπειρία σου; Όχι δυστυχώς (δεν έχω και την καλύτερη παλέτα γεύσης).

10. Έχεις συμμετάσχει σε κάποιο διαγωνισμό ζυθοποίησης; Ναι πέρσι και θα λάβω και φέτος στον διαγωνισμό που διοργανώνει ο σύλλογος μας, συμμετέχω για την φανέλα που λέμε…

11. Έχεις ανακαλύψει κάποιο κόλπο (ή εργαλείο) που κάνει το τελικό προϊόν καλύτερο ή την ζυθοποίηση πιο εύκολη κτλ.; Το μόνο που κάνω έξτρα είναι η επεξεργασία του νερού και ακολουθώ την απλούστερη μορφή της μεθόδου σακχαροποίησης ΒΙΑΒ με πολύ καλά αποτελέσματα.

12. Περίγραψε τον εξοπλισμό ζυθοποίησής σας. Μαρμίτα 17 λίτρων για ΒΙΑΒ στην εστία της κουζίνας (7.5 λίτρα παρτίδας) και τον εξοπλισμό που έχει ο υπόλοιπος κόσμος ζύμωση, ενίοτε χρησιμοποιώ chiller (όταν δεν βαριέμαι), αλλιώς κρύωμα στον νεροχύτη και μύλο χειροκίνητο vintage σταθερής αξίας Corona.

13. Κάθε πότε ζυθοποιείς (φορές το μήνα ή το χρόνο); Τον τελευταίο καιρό λόγω οικογενειακών και εργασιακών υποχρεώσεων 3-4 φορές το χρόνο. Θθα ήθελα παραπάνω αλλά δεν…

14. Ποια είναι η αγαπημένη βύνη σου; Γιατί; Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, όλες συνεισφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα. Ίσως θα μπορούσα να ξεχωρίσω την Special B.

15. Ποιος είναι ο αγαπημένος λυκίσκος σου; Γιατί; Θα δώσω την ίδια απάντηση ίσως έχω δέσιμο με τον Cascade, αλλά και πάλι περί ορέξεως…

16. Ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός μπύρας και φαγητού; Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι απόλυτο γιατί ως Έλληνες έχουμε άλλη κουλτούρα κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών μαζί με το φαγητό. Όχι άδικα, μιας και η ελληνική κουζίνα έχει ως επί το πλείστον πιο καθαρές γεύσεις και στηρίζεται στην φρεσκάδα της πρώτης ύλης κάτι που ίσως δεν θέλεις να το κάνεις ακόμα πιο πολύπλοκο. Π.χ. δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο είδος μπίρας που θα μπορούσε να υπερκεράσει τον ιδανικό συνδυασμό του ούζου με το χταποδάκι στα κάρβουνα με ελαιόλαδο και ριγανούλα, so simple so divine, που λένε και στο χωριό μου… Για κάτι πιο brutal π.χ. κρέας στα κάρβουνα ίσως μια Βελγική pale ή wheat και γιατί όχι μια Lambic που με την οξύτητά τους και το ανεβασμένο ανθρακικό θα ισορροπήσουν και θα καθαρίσουν λίγο την αίσθηση της extra λιπαρότητας. Προσωπικά δεν θα ήθελα κάτι με δυνατή γεύση (π.χ. Pale ale, I.P.A) γιατί θα μου μασκάρει την ατόφια γεύση του κρέατος ή κάποιου άλλου γευστικού γεύματος, άλλα ευχαρίστως θα την έπινα μόνη της ή μετά το φαγητό. Για συνοδευτικό γλυκού πάλι τείνω προς την παραπάνω άποψη, ίσως εδώ να κολλάει κάποια Βελγική Lambic ή Φρουτομπύρα που θα ισορροπήσει την γλυκιά γεύση με κάτι πιο όξινο και θα δώσει έπειτα τον σωστό τόνο στο στόμα…

17. Ποια μάρκα μαγιάς ξεχωρίζεις; Τι ιδιότητες θέλει να έχει η μαγιά που χρησιμοποιείς; Δύσκολο πάλι ερώτημα, συνήθως χρησιμοποιώ ξηρή μαγιά λόγω ευκολίας. Μου αρέσουν οι ουδέτερες μαγιές για κάποια στυλ και εκεί που απαιτούνται λίγοι εστέρες παραπάνω, κάτι νορμάλ, για να μην υπερτερεί σαν γεύση η γεύση της μαγιάς.

18. Ποιο στυλ μπύρας πιστεύεις ότι είναι υποτιμημένο και/ή θα μπορούσε να έχει περισσότερη προβολή; Γενικά όπως εξήγησα παραπάνω, η κουλτούρα μας είναι λίγο πίσω στην κατανάλωση μπύρας με αποτέλεσμα οι μπύρες που προτιμά ο νεοεισερχόμενος στον χώρο είναι αυτές με έντονη γεύση ή διαφορετικό χρώμα, όπως π.χ. οι Pale Ale, I.P.A, Stout κ.λ.π. όπου σε αυτές μπορεί να εντοπίσει εύκολα διαφορές τύπου «μέρας-νύχτας», οπότε άλλα στυλ με πιο διακριτική αλλά καθόλου αδιάφορη  γευστική παλέτα ίσως δεν έχουν ή δεν θα βρουν πότε το κοινό που τους αξίζει όπως π.χ. μια Αγγλική Pale Ale μια Mild ή μια American wheat .

19. Έχεις κάποια συμβουλή να δώσεις στους νέους ερασιτέχνες ζυθοποιούς; Βασική συμβουλή είναι να προσπαθήσουν το χόμπι να μην γίνει αυτοσκοπός γιατί θα φτάσουν σε ένα σημείο που δεν θα αποτελεί ευχαρίστηση. Κάνουμε μικρά βήματα, ενημερωνόμαστε και προσαρμόζουμε το χόμπι στις ανάγκες μας. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα χρόνο και έχουμε πλήρη ευχαρίστηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *