Τα χαρακτηριστικά των Λυκίσκων
2 Μαρτίου 2018
Σεμινάριο APA / Συνταγή / Βήματα
12 Δεκεμβρίου 2017
Εμφάνιση όλων

Η βιβλιοθήκη του ερασιτέχνη ζυθοποιού

Από τον Νίκο Τσελίκο.

Αρχίζοντας κάποιος την ασχολία του με το χόμπι της ερασιτεχνικής ζυθοποίησης οι πρώτες πηγές τεχνογνωσίας είναι συνήθως το διαδίκτυο και η επαφή με άτομα που εξασκούν το ίδιο χόμπι. Μοιραία, εάν υπάρχει η όρεξη και χρόνος δημιουργείται η ανάγκη για απόκτηση γνώσης σε λίγο πιο ακαδημαϊκό επίπεδο που μπορεί να βρεθεί μόνο σε βιβλία και ενδεχομένως σε κάποια συγγράμματα.
Έτσι θα δημιουργήσουμε μια καινούρια ενότητα με προτάσεις και περιγραφές βιβλίων που θα βοηθήσουν στον εμπλουτισμό της γνώσης μας περαιτέρω.
Δυστυχώς τα πιο πολλά βιβλία που θα προταθούν είναι γραμμένα στην Αγγλική γλώσσα μιας και η υπάρχουσα θεματική βιβλιογραφία περιορίζεται σε 2-3 αξιόλογους τίτλους.
Έτσι με γνώμονα αυτό το μειονέκτημα θα προσπαθήσω να παρουσιάσω βιβλία που είναι γραμμένα όσο το δυνατόν πιο κατανοητά.

Το πρώτο βιβλίο που θα σας παρουσιάσω με αφορμή της 4ης πλέον έκδοσης του είναι το πλέον πασίγνωστο και κατά πολλούς η ‘Βίβλος’ της ερασιτεχνικής ζυθοποίησης το…

How To Brew: Everything You Need to Know to Brew Great Beer Every Time

Το συγκεκριμένο βιβλίο ‘ανέβηκε’ για πρώτη φόρα σε ηλεκτρονική μορφή το 2000 στο http://www.howtobrew.com/ που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Εκδόθηκε λίγο αργότερα και από εκεί και πέρα επανεκδόθηκε άλλες δύο φορές μέχρι και την χρονιά που διανύουμε που εκδόθηκε η 4η έκδοση.
Ο συγγραφέας του John Palmer έχει ακαδημαϊκές γνώσεις σε άλλο γνωστικό και επαγγελματικό αντικείμενο αλλά η αγάπη του για την ζυθοποίηση στο σπίτι τον κέρδισε έτσι εκμεταλλευόμενος και τις γνώσεις του τον βοήθησαν να γράψει αυτό το υπερπλήρες βιβλίο.
Απευθύνεται σε χομπίστες οπότε η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι απλή και το διάβασμα του δεν κουράζει παρά τον όγκο του βιβλίου.

Η εξειδικευμένη θεωρία που παρέχεται είναι συγκεντρωμένη από επιστημονικά συγγράμματα (αναφέρονται στο βιβλίο) αλλά μεταφέρεται ‘εκλαϊκευμένα’ χωρίς να σημαίνει ότι χάνεται η αρχική αξία της και το βασικότερο είναι προσαρμοσμένη στις τεχνικές που χρησιμοποιούμε.
Η 4η έκδοση είναι πιο ‘πλούσια’, μιλάμε πλέον για ένα βιβλίο 608 σελίδων έναντι 400 της προηγούμενης έκδοσης που εκδόθηκε για να καλύψει τα κενά της 10ετίας από την προηγούμενη της.
Έχει σύγχρονη εικονογράφηση, δομή και καλύπτει ενδελεχώς πλέον όλα τα θέματα που μπορεί να αναζητήσει ο οικοζυθοποιός.

Ενδεικτικά, έχει πέντε νέα κεφάλαια που καλύπτουν κενά από τις προηγούμενες εκδώσεις όπως την διαχείριση του νερού, λεπτομερή περιγραφή για ζυθοποίηση με Beer Kits, τεχνικές σακχαροποίησης συμπεριλαμβανομένης και της μεθόδου ΒΙΑΒ με ιδιαίτερη αναφορά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου καθώς και λεπτομερή οδηγό υλοποίησης της.
Επίσης η ήδη υπάρχουσα θεματολογία έχει επικαιροποιηθεί και όπου υπήρξε ανάγκη γράφτηκε από την αρχή.
Μια άλλη καινοτομία που υπάρχει σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις είναι η εκτενής χρήση διαδραστικών γραφημάτων και τυπολογιών που μπορεί ο αναγνώστης να χρησιμοποιήσει, ούτως ώστε να μην χρειαστεί σε πρώτη φάση να καταφύγει σε υπολογιστικά προγράμματα για να υπολογίσει παραμέτρους όπως π.χ. της συνταγής του ή την ποσότητα αλάτων που θα χρειαστεί για να προσαρμόσει το νερό που θα χρησιμοποιήσει με μόνο του όπλο, ένα χάρακα και ένα μολύβι.
Εν τέλει πρόκειται για ένα βιβλίο ‘εργαλείο’ που απευθύνεται τόσο στο νεοεισερχόμενο στο χόμπυ όσο και σε αυτόν που έχει εμβαθύνει στο αντικείμενο. Αξίζει μία θέση στην βιβλιοθήκη σας.
Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *