Η βιβλιοθήκη του ερασιτέχνη ζυθοποιού
26 Ιανουαρίου 2018
Αποθήκευση βύνης, λυκίσκου και μαγιάς
3 Δεκεμβρίου 2017
Εμφάνιση όλων

Σεμινάριο APA / Συνταγή / Βήματα

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο παρασκευής APA στην γνωστή μπυραρία “Berlin by 5 drunk men”. Μαζί με κάποιες από τις φωτογραφίες της εκδήλωσης, αναρτούμε την συνταγή της APA καθώς και οδηγίες παρασκευής βήμα-βήμα για να προσπαθήσετε μόνοι σας στο σπίτι. Σας περιμένουμε στην επόμενη εκδήλωσή μας!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 7.5 ΛΙΤΡΩΝ ΣΠΙΤΙΚΗΣ A.P.A.

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

• Ένα σκεύος χωρητικότητας (π.χ. κατσαρόλα) περίπου 17 λίτρων ή μεγαλύτερο, και μία δυνατή εστία (προτείνουμε εστία γκαζιού)
• Ένα σάκο για την βύνη ειδικό για την μέθοδο BIAB
• Θερμόμετρο, Πυκνόμετρο
• Ένα σκεύος ζύμωσης χωρητικότητας 10 λίτρων
• Αεροπαγίδα
• Απορρυπαντικό
• Ειδική ουσία απολύμανσης
• Κάποιο εργαλείο ανάδευσης (κουτάλα)
• 20 μπουκάλια χωρητικότητας 330ml
• Ταπωτικό μηχάνημα για συμβατά μπουκάλια. Δεν χρειάζεται αν έχουμε μπουκάλια flip-top ή αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικά αναψυκτικών.

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ 7.5 λίτρων APA

Βύνη:
1570 γραμμάρια Βύνης Βάσης τύπου Pale Ale (θρυμματισμένη)
180 γραμμάρια Ειδικής Βύνης τύπου Caramunich 1 (θρυμματισμένη)

Λυκίσκος:
8 γραμμάρια Λυκίσκου τύπου Colombus 14% ΑΑ pelets
30 γραμμάρια Λυκίσκου τύπου Cascade 6% AA pellets

Διάφορα:
1 Συσκευασία Carbonation Drops
1 Συσκευασία Irish Moss
1 Συσκευασία Μαγιάς σε ξηρή μορφή για American Ale (π.χ. US-05)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Θα χρειαστούμε περίπου 13,5 λίτρα νερό τα οποία θα θερμάνουμε στο σκεύος μας μέχρι τους 67 βαθμούς, δηλαδή την θερμοκρασία σακχαροποίησης.
2. Μόλις το νερό φτάσει στην θερμοκρασία των 67 βαθμών αποσύρουμε το σκεύος από την εστία προσαρμόζουμε τον σάκο βύνης και προσθέτουμε την βύνη ανακατεύοντας καλά.
3. Μετράμε την θερμοκρασία και αυξομειώνουμε ανάλογα και όταν φτάσουμε ξανά τους 67 βαθμούς αποσύρουμε πάλι από την εστία.
4. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι το σκεύος μας ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο σταθερή η θερμοκρασία και την ελέγχουμε κάθε 15-20 λεπτά. Ανακατεύουμε
αν χρειάζεται διορθώνουμε την θερμοκρασία μέχρι να συμπληρωθούν 60 λεπτά.
5. Όταν συμπληρωθούν τα 60 λεπτά ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 75 βαθμούς και περιμένουμε για αλλά 15 λεπτά.
6. Όταν ολοκληρωθούν και τα 15 λεπτά στους 75 βαθμούς, ανοίγουμε την ένταση στην εστία μας και αποσύρουμε τον σάκο με την βύνη προσπαθώντας να εξάγουμε όσο το δυνατό περισσότερο γλεύκος στραγγίζοντας τον σάκο.
7. Παρακολουθούμε το γλεύκος, το καφέ υγρό που έχει δημιουργηθεί μέσα στο σκεύος μας, και μόλις δούμε τα πρώτα σημάδια βρασμού κάνουμε την πρώτη προσθήκη λυκίσκου ποσότητας 8 γραμμάριων τύπου Colombus και μετράμε αντίστροφα 60 λεπτά.
8. 50 λεπτά αργότερα θα προσθέσουμε 15 γραμμάρια λυκίσκου τύπου Cascade.
9. Μόλις συμπληρωθούν τα 60 λεπτά βρασμού αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε άλλα 15 γραμμάρια λυκίσκου τύπου Cascade.
10. Εφαρμόζουμε την μέθοδο ψύξης που έχουμε επιλέξει έτσι ώστε το γλεύκος να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου (20-25 βαθμών κελσίου).
11. Απολυμαίνουμε το σκεύος ζύμωσης και μεταγγίζουμε το γλεύκος. Από αυτό το σημείο και μετά οτιδήποτε εργαλείο/σκεύος έρχεται σε επαφή με το γλεύκος μας πρέπει να είναι απολυμασμένο.
12. Παίρνουμε μια μέτρηση πυκνότητας για να υπάρχει σαν αναφορά ούτω ώστε να μπορούμε να πιστοποιήσουμε την ολοκλήρωση της ζύμωσης ανακινούμε δυνατά ώστε να οξυγονωθεί το γλεύκος μας και προσθέτουμε κάτι παραπάνω από το μισό της συσκευασίας της μαγιάς (περίπου 6 γραμμάρια).
13. Ασφαλίζουμε το σκεύος ζύμωσης προσθέτουμε την αεροπαγίδα και αναμένουμε την έναρξη της ζύμωσης.
14. Η ζύμωση θα διαρκέσει περίπου 4 ημέρες σε ιδανικές συνθήκες (19-20 βαθμούς). Θα αφήσουμε μερικές μέρες ακόμα, περίπου 10 στο σύνολο, για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ολοκληρωθεί 100% η ζύμωση.
15. Μετά το πέρασμα των 10 ημερών είμαστε για να εμφιαλώσουμε. Παίρνουμε ακόμα μια μέτρηση πυκνότητας για να εξακριβώσουμε αν όντως έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση και αν ναι περνάμε στο στάδιο της εμφιάλωσης.
16. Τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι καθαρά και απολυμασμένα πριν την μετάγγιση.
17. Σε κάθε μπουκάλι θα χρησιμοποιήσουμε μια «καραμέλα» ενανθράκωσης (για λογούς ευκολίας) και θα γεμίσουμε με γλεύκος αφήνοντας κενό περίπου 2-3 εκατοστών από το χείλος του μπουκαλιού. Θα σφραγίσουμε τα μπουκάλια και θα τα αποθηκεύσουμε σε μέρος με θερμοκρασία δωματίου έτσι ώστε να δημιουργηθεί το ανάλογο ανθρακικό. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 15-20 μέρες.
18. Καλό θα είναι να αφήσουμε ακόμα αρκετές μέρες, 1-2 εβδομάδες, για να ωριμάσει η μπύρα μας πριν δοκιμάσουμε την δημιουργία μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι παραπάνω οδηγίες προορίζονται για τα άτομα που δοκιμάζουν για πρώτη φορά την ζυθοποίηση στο σπίτι, δεν είναι απόλυτα λεπτομερείς, σκόπιμα για να μην υπάρξει σύγχυση. Θα προτείναμε πριν την πρώτη προσπάθεια να διαβάσετε τα σχετικά θέματα στον ισότοπο του Συλλόγου και στο φόρουμ όπου θα μπορέσετε πέρα από άντληση πληροφοριών εκφράσετε τυχόν απορίες.

Για τους προχωρημένους ακολουθεί η συνταγή με ποσοστά για να μπορέσουν να την ακολουθούσουν όσο το δυνατόν πιο πιστά γίνεται.

ΣΥΝΤΑΓΗ APA (10/12/2017)

• Αρχική Βαρύτητα : 1,050
• Τελική Βαρύτητα : 1,010 – 1,015
• Χρώμα : Περίπου 15,6 EBC (7,9 SRM)
• IBU : 35 (TINSETH) BU/GU RATIO 0,7
• ABV : 5%

Υλικά:
• Βύνη Βάσης PALE ALE 90%
• Caramunich 1 10%
• Colombus 14% AA Pellets 60min 0,8 gr/lt 26,4 IBU
• Cascade 5,6%AA Pellets 10min 2,0 gr/lt 8,6 IBU
• Cascade 5,6%AA Pellets 00min 2,0 gr/lt 0,0 IBU

• Μαγιά : Κατάλληλη για PALE ALE σε υγρή η ξηρή μορφή. Για χρήση ξηρής προτείνεται ποσότητα 0,75 gr/lt η υγρή με το ανάλογο Starter.
• Θερμοκρασία σακχαροποίησης 67 βαθμοί Κελσίου για 60 λεπτά.
• Βρασμός 60 λεπτά.
• Ζύμωση στους 18-21 βαθμούς Κελσίου.
• Ενανθράκωση 2,2 όγκοι CO2 .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *