”Πρωτεΐνες και Υδατάνθρακες”
10 Μαΐου 2016
10 λόγοι να ξεκινήσεις Homebrewing
22 Απριλίου 2016
Εμφάνιση όλων

Βύνη Vienna

Από τον Παναγιώτη Στεφανιδάκη

Περιγραφή: Βελγική βασική βύνη τύπου Vienna. Αποξηραίνεται ελαφρά μέχρι και τούς 85-90 βαθμούς Κελσίου, με λιγότερο χρόνο στη φάση τού τελειώματος.

Χαρακτηριστικά: Προσδίδει ένα πλουσιότερο άρωμα βύνης και κριθαριού στον ζύθο σε σχέση με τη βύνη τύπου Pilsen και ταυτόχρονα προσθέτει λεπτά αρώματα καραμέλας και λιωμένου βουτύρου. Η Vienna ξηραίνεται σε θερμοκρασίες ελαφρά υψηλότερες από αυτές τής βύνης Pilsen. Σαν αποτέλεσμα η Vienna προσδίδει μια πιο βαθιά χρυσαφένια απόχρωση τον ζύθο και ενισχύει ταυτόχρονα την γεύση και την πληρότητά της. Λόγω τής υψηλότερης θερμοκρασίας αποξήρανσης, η Vienna έχει ελαφρά μικρότερη ενζυματική δραστηριότητα από την βύνη τύπου Pilsen. Παρ’ όλα αυτά, η ενζυματική δραστηριότητα στην δικιά μας βύνη Vienna, είναι επαρκής για να χρησιμοποιηθεί ως βύνη βάσης σε ένα χαρμάνι όπου θα υπάρχει μεγάλη αναλογία από ειδικές βύνες.

Χρήση: Για όλους τούς τύπους ζύθου, lager Vienna. Για περισσότερο χρώμα και άρωμα στις ανοιχτόχρωμες μπύρες. Μέχρι και το 100% από το χαρμάνι βύνης.

Αποθήκευση και χρόνος ζωής προϊόντος: Η βύνη θα πρέπει να φυλάσσεται σε καθαρούς, δροσερούς (κάτω των 22 βαθμών Κελσίου), ξηρούς (με σχετική υγρασία λιγότερη από 35%), χωρίς την παρουσία εντόμων, ποντικών, πουλιών, ή άλλων ζώων, αποθηκευτικούς χώρους. Αν οι παραπάνω συνθήκες τηρούνται, σάς συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε την οποιαδήποτε βύνη ολόκληρων σπόρων σε χρόνο λιγότερο από 18-24 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής της και όλες τις αλεσμένες βύνες κατά τη διάρκεια 3 μηνών από την ημερομηνία παραγωγής. Αν η βύνη δεν φυλάσσεται στις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να χάσει σε φρεσκάδα, γεύση και άρωμα.

Παράμετρος Μονάδα Ελάχιστο Μέγιστο
Υγρασία % 4.5
Εκχυλισματική απόδοση (σε ξηρή βάση) % 80.0
Διαφορά εκχυλίσματος, λεπτοαλεσμένης – χονδροαλεσμένης βύνης % 1.5 2.5
Χρωματισμός βυνογλεύκους EBC 4.0 7.0
Συνολική πρωτείνη % 11.5
Διαλυτή πρωτείνη % 4.3
Αριθμός τού Κόλμπαχ % 37.0 45.0
Ιξώδες cp 1.65
Ευθρυπτότητα % 80.0
Υαλώδης μορφή (ολόκληροι σπόροι) % 2.5
Σακχάρωση λεπτά Κανονικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *