Ημέρα Σπιτικής Μπύρας
21 Ιουνίου 2017
Τα σφάλματα του πρωτάρη homebrewer
4 Μαΐου 2017
Εμφάνιση όλων

Βύνη Roasted Barley

Από τον Παναγιώτη Στεφανιδάκη

Περιγραφή: Κριθάρι πού καβουρδίστηκε μέχρι τούς 230 ºC. Η διάρκεια τού καβουρδίσματος καθορίζει το πόσο σκουρόχρωμος θα είναι ο σπόρος.

Χαρακτηριστικά: Το καβουρδισμένο κριθάρι είναι ένα έντονα ψημένο κριθάρι πού προσδίδει στην μπύρα σας άρωμα και γεύση «καμένου», κριθαριού και καφέ. Έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά τής μαύρης βύνης, είναι όμως πολύ πιο σύνθετο από αυτήν. Περιέχει κάποια ποσότητα αμύλου πού θα μετατραπεί στο στάδιο τού πολτού και θα επηρεάσει έτσι το ειδικό βάρος του. Επίσης θα κάνει την μπύρα πιο γλυκιά. Άν συγκριθεί με την βύνη σοκολάτας ή με την μαύρη βύνη, το καβουρδισμένο κριθάρι συντελεί στη δημιουργία πιο ανοιχτόχρωμου αφρού. Προσδίδει στον ζύθο ένα όμορφο βαθύ κόκκινο χρώμα από μαόνι και ένα πολύ ισχυρό άρωμα και γεύση τού «ψημένου». Κάνει τις Porter και τις μαύρες μπύρες πιο «ξηρές».

Χρήση: Stout, Porter, Nut Brown Ales και άλλους σκουρόχρωμους τύπους μπύρας. 2-4% σε Brown ale, ή 3-10% σε Porter και μαύρους ζύθους.

Αποθήκευση και χρόνος ζωής προϊόντος: Η βύνη θα πρέπει να φυλάσσεται σε καθαρούς, δροσερούς (κάτω των 22 βαθμών Κελσίου), ξηρούς (με σχετική υγρασία λιγότερη από 35%), χωρίς την παρουσία εντόμων, ποντικών, πουλιών, ή άλλων ζώων, αποθηκευτικούς χώρους. Αν οι παραπάνω συνθήκες τηρούνται, σάς συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε την οποιαδήποτε βύνη ολόκληρων σπόρων σε χρόνο λιγότερο από 18-24 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής της και όλες τις αλεσμένες βύνες κατά τη διάρκεια 3 μηνών από την ημερομηνία παραγωγής. Αν η βύνη δεν φυλάσσεται στις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να χάσει σε φρεσκάδα, γεύση και άρωμα.

Παράμετρος Μονάδα Ελάχιστο Μέγιστο
Υγρασία % 4.5
Εκχυλισματική απόδοση (σε ξηρή βάση) % 65.0
Χρωματισμός βυνογλεύκους EBC 1000 1400

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *