Συνέντευξη: Γιώργος Βενιός
21 Απριλίου 2016
Συνέντευξη: Μιχάλης Χαρίτος
16 Απριλίου 2016
Εμφάνιση όλων

Βύνη Pilsen

Από τον Παναγιώτη Στεφανιδάκη

Περιγραφή: Είναι η πιο ανοιχτόχρωμη βελγική βύνη. Παράγεται από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ποικιλίες κριθαριού προς βυνοποίηση. Αποξηραίνεται μέχρι τους 80-85 βαθμούς Κελσίου.

Χαρακτηριστικά: Όντας η πιο ανοιχτόχρωμη, αυτή η βύνη έχει υποστεί επαρκείς χημικές μεταβολές, και μπορεί να εκχυλιστεί εύκολα με απλή εκχύλιση σε συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας. Η βύνη Pilsen έχει ένα δυνατό και γλυκό άρωμα βύνης και έχει επαρκή ενζυματική ισχύ ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν βασική βύνη.

Χρήση: Για όλους τούς τύπους μπύρας. Μέχρι και το 100% από το χαρμάνι βύνης.

Αποθήκευση και χρόνος ζωής προϊόντος: Η βύνη θα πρέπει να φυλάσσεται σε καθαρούς, δροσερούς (κάτω των 22 βαθμών Κελσίου), ξηρούς (με σχετική υγρασία λιγότερη από 35%), χωρίς την παρουσία εντόμων, ποντικών, πουλιών, ή άλλων ζώων, αποθηκευτικούς χώρους. Αν οι παραπάνω συνθήκες τηρούνται, σάς συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε την οποιαδήποτε βύνη ολόκληρων σπόρων σε χρόνο λιγότερο από 18-24 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής της και όλες τις αλεσμένες βύνες κατά τη διάρκεια 3 μηνών από την ημερομηνία παραγωγής. Aν η βύνη δεν φυλάσσεται στις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να χάσει σε φρεσκάδα, γεύση και άρωμα.

Παράμετρος Μονάδα Ελάχιστο Μέγιστο
Υγρασία % 4.5
Εκχυλισματική απόδοση (σε ξηρή βάση) % 81.0
Διαφορά εκχυλίσματος, λεπτοαλεσμένης – χονδροαλεσμένης βύνης % 1.5 2.5
Χρωματισμός βυνογλεύκους EBC 3.5
Χρωματισμός τού ζύθου μετά το βρασμό EBC 4 6
Συνολική πρωτείνη % 11.5
Διαλυτή πρωτείνη % 3.5 4.4
Αριθμός τού Κόλμπαχ % 35.0 45.0
Χάρτονγκ 45o % 34.0 43.0
Ιξώδες cp 1.6
Βήτα γλυκάνια mg/l 250
Οξύτητα pH 5.6 6.0
Διαστατική ισχύς WK 250
Ευθρυπτότητα % 81.0
Υαλώδης μορφή (ολόκληροι σπόροι) % 2.5
Πολυδιμεθυλοσιλοξάνη (PDMS) 5.0
Νιτρωδοδιμεθυλαμίνη (NDMA) ppb 2.5
Διήθηση Κανονικά
Σακχάρωση λεπτά 15
Καθαρότητα τού βυνογλεύκους Διαυγές
Πέρασμα από σίτα- πάνω από 2,5 χιλ. % 90.0
Πέρασμα από σίτα- απορρίψεις % 2.0

Comments are closed.