Ο ρόλος του Νερού στην Οικοζυθοποιία
8 Ιουλίου 2016
Απολύμανση-Απολύμανση-Απολύμανση!
22 Ιουνίου 2016
Εμφάνιση όλων

Βύνη Melano

Από τον Παναγιώτη Στεφανιδάκη

Περιγραφή: Βελγική βύνη πλούσια σε μελανοϊδίνες. Παράγεται με ειδική διαδικασία βλάστησης του κριθαριού. Αποξηραίνεται με ειδικό τρόπο μέχρι και τους 130°C. Η βύνη Melano ξηραίνεται με αργό ρυθμό καθώς η θερμοκρασία αυξάνει, δίνοντας έτσι την δυνατότητα για τον σχηματισμό των μελανοϊδινών ως αναπόσπαστο τμήμα τής διαδικασίας αποξήρανσης.

Χαρακτηριστικά: Πολύ αρωματική, με έντονο βυνώδες άρωμα. Δίνει πληρότητα και τελειότητα στο χρώμα τού ζύθου. Σταθεροποιεί γεύση και άρωμα και κάνει την μπύρα πιο κοκκινωπή. Προσδίδει μεγαλύτερη πληρότητα στην γεύση. Αυτή η ειδική ποικιλία βύνης έχει ονομαστεί από τους ζυθοποιούς σαν μια «τούρμπο Μονάχου».

Χρήση: Κεχριμπαρένιες και σκούρες μπύρες, σκωτσέζικου τύπου και κοκκινόχρωμοι ζύθοι όπως σκωτσέζικες, κεχριμπαρένιες, κόκκινες και ιρλανδικές ale. Μέχρι και το 20% από το χαρμάνι βύνης.

Αποθήκευση και χρόνος ζωής προϊόντος: Η βύνη θα πρέπει να φυλάσσεται σε καθαρούς, δροσερούς (κάτω τών 22 βαθμών Κελσίου), ξηρούς (με σχετική υγρασία λιγότερη από 35%), χωρίς την παρουσία εντόμων, ποντικών, πουλιών, ή άλλων ζώων, αποθηκευτικούς χώρους. Αν οι παραπάνω συνθήκες τηρούνται, σάς συστήνουμε να χρησιμοποιήσετε την οποιαδήποτε βύνη ολόκληρων σπόρων σε χρόνο λιγότερο από 18-24 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής της και όλες τις αλεσμένες βύνες κατά τη διάρκεια 3 μηνών από την ημερομηνία παραγωγής. Άν η βύνη δεν φυλάσσεται στις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να χάσει σε φρεσκάδα, γεύση και άρωμα.

Παράμετρος Μονάδα Ελάχιστο Μέγιστο
Υγρασία % 4.5
Εκχυλισματική απόδοση (σε ξηρή βάση) % 78.0
Χρωματισμός βυνογλεύκους EBC 75.0 85.0
Οξύτητα pH 5.4 5.8

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *