Βύνη Cafe
30 Νοεμβρίου 2016
Τεχνικές ψύξης γλεύκους
21 Νοεμβρίου 2016
Εμφάνιση όλων

Από την Αγγλία στην Τζαμάικα!

Από τον Παναγιώτη Στεφανιδάκη

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ερασιτεχνικής Ζυθοποίησης με τίτλο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΖΑΜΑΪΚΑ». Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2017 και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιουνίου. Τα επιλεχθέντα στυλ μπύρας στα οποία θα διαγωνιστούν οι ερασιτέχνες ζυθοποιοί θα είναι τα ENGLISH IPA και TROPICAL STOUT κατά το BJCP 2015 GUIDELINES. Οι ερασιτέχνες μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό φτιάχνοντας μπύρα, είτε με τη μέθοδο ALL GRAIN/BIAB είτε με EXTRACT. Λεπτομέρειες για τη συμμετοχή σας θα αναρτώνται διαρκώς στις σελίδες του ιστότοπού μας. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τα γευστικά προφίλ και των 2 ειδών ελπίζοντας έτσι να βοηθήσουμε σε αρχικό στάδιο όλους τους επίδοξους διαγωνιζόμενους οικοζυθοποιούς.

12C. English IPA

Στη μύτη συναντούμε μια IPA μέτρια έως μέτρια-υψηλή σε τυπικά αρώματα λυκίσκου όπως εσπεριδοειδή, λουλουδιών και πικάντικο πιπέρι. Επίσης ένα διακριτικό άρωμα ”γρασιδίλας” είναι αποδεκτό αλλά δεν συνιστάται. Προαιρετική και η παρουσία μέτριας έως χαμηλής καραμελωμένης βύνης. Τέλος μια χαμηλή έως μέτρια φρουτώδης γεύση είναι αποδεκτή.

Η εμφάνιση κυμαίνεται από χρυσό σε βαθύ πορτοκαλί και αρκετά pale (χλωμή). Πρέπει να είναι αρκετά διαυγής αν και κάποιες αφιλτράριστες dry-hopped εκδόσεις επιτρέπουν μια σχετική θολούρα. Μέτριος με διάρκεια και υπόλευκος ο επιθυμητός αφρός της.

Στην γεύση διακρίνουμε μια μέτρια ως υψηλή παρουσία λυκίσκου με ταυτόχρονη μέτρια πικράδα. Θα πρέπει να συμβαδίζει με το άρωμα. Η βύνη να παρουσιάζει μέτρια με χαμηλή επιρροή θυμίζοντας λίγο ψωμί ή μπισκότο. Γενικά θα πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή η φρουτώδες παρουσία. Η επίγευση είναι μέτρια έως αρκετά ξηρή με μια καθυστερημένη πικρία στο τέλος. Θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία στους λυκίσκους και η βύνη να διακρίνεται υποστηρικτικά. Σε δυνατότερες εκδόσεις το αλκοόλ κάνει ξεκάθαρη την παρουσία του. Τέλος τα ξύλα δρυός θεωρούνται ακατάλληλη προσθήκη στο είδος.

Στο στόμα αισθανόμαστε ένα μέτρια ελαφρύ προς μέτρια γεμάτο σώμα χωρίς έντονη στιφάδα απο τον λυκίσκο. Η ενανθράκωση εμφανίζεται μέτρια ως μέτρια-υψηλή δίνει μια συνολικά ξηρή εικόνα παρά την υποστηρικτική παρουσία της βύνης.

Βύνη βάσης pale ale. Λυκίσκοι ως επί το πλείστον Αγγλικοί ιδίως στο τελείωμα ή σε dry hopping. Αγγλική μαγιά.

ABV: 5.0 – 7.5%

IBUs: 40 – 60

SRM: 6 – 14

OG: 1.050 – 1.075

FG: 1.010 – 1.018

16C. Tropical Stout

Μέτρια ως υψηλή γλυκύτητα με αρώματα ψημένων δημητριακών, καφέ και σοκολάτας. Επίσης σε υψηλά επίπεδα ο φρουτώδες χαρακτήρας θυμίζοντας μελάσα, γλυκόριζα και αποξηραμένα φρούτα. Στις ισχυρότερες εκδοχές το αλκοόλ ξεχωρίζει ενώ απουσιάζουν και τα αρώματα λυκίσκου και διακετύλιου.

Πολύ βαθύ καφέ προς μαύρο χρώμα. Αφρός διαρκείας με βαθύ καφέ στρώμα.

Αρκετά γλυκιά με νότες σκούρων ψημένων δημητριακών και συγκρατημένης πικράδας. Βυνώδες χαρακτήρας με παρουσίες ψημένου καφέ και σοκολάτας. Μέτριες με υψηλές οι φρουτώδης εστέρες και μπορεί να θυμίζει σκούρο ρούμι. Απουσιάζουν οι γεύσεις λυκίσκου.

Στο στόμα αισθανόμαστε ένα μέτρια ελαφρύ προς μέτρια γεμάτο σώμα με κρεμώδη χαρακτήρα. Η ενανθράκωση εμφανίζεται μέτρια ως μέτρια-υψηλή και το ενίοτε υψηλό αλκοόλ δίνει έναν ζεστό και πλούσιο χαρακτήρα.

Παρόμοιο είδος με την sweet stout αλλά με περισσότερη πυκνότητα. Βύνη βάσης pale και σκούρες βύνες για πιο ειδικό αποτέλεσμα. Λυκίσκοι κυρίως πικρικοί. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρόσθετα σάκχαρα για να ”ανεβάσουν” την πυκνότητα. Μαγιά Lager αν και διφορούμενο καθώς έχει εφαρμοστεί και Ale με εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα.

ABV: 5.5 – 8.0%

IBUs: 30 – 50

SRM: 30 – 40

OG: 1.056 – 1.075

FG: 1.010 – 1.018

Ξεκινήστε δοκιμές για το είδος/είδη που θα σας αντιπροσωπεύσουν!
Βάλτε φωτιά στις μαρμίτες σας!

Απομένουν...

00

days


00

hours


00

minutes


00

seconds


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *