Αποστολέας Θέμα: κλίμακα ph  (Αναγνώστηκε 45 φορές)

Σογλεμέζης

  • Μηνύματα: 1
    • Προφίλ
    • Flamingo Brothers
κλίμακα ph
« στις: Μάιος 29, 2018, 12:45:14 μμ »
καλησπέρα! θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο γράφημα για το ph σε σχέση με το style της μπύρας

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.095
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: κλίμακα ph
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 29, 2018, 02:05:07 μμ »
Απο οσο γνωριζω οχι . Ισχυουν τα ορια 5.2-5.6 (μετρηση δειγματος σε θερμοκρασια δωματιου).Ασφαλης επιλογη για εμας τους Homebrewers ειναι καπου στο μεσο (5.4) για να ειμαστε σιγουροι οτι δεν θα πεσουμε κατω απο το 5.2 κατα την διαρκεια της σακχαροποιησης.
Υπαρχουν αναφορες για 5.2 στις lager ,Pilsner κλπ για να ειναι πιο crisp (που λεν και στο χωριο μου) 5.6 για σκουρες για πιο malty αλλα νομιζω οτι ειναι αστικος μυθος γιατι αυτο το χαρακτηριστικο θα το παρουμε απο την θερμοκρασια σακχαροποιησης απο την συσταση του grainbill και του νερου.
Ισως η αναφορα εχει να κανει με το πρωτο σκελος της απαντησης αλλα δεν εξηγειται σωστα ...
Οταν εχουμε grainbill με πολλες "σκουρες" βυνες σιγουρα το ph θα μειωθει κατα την διαρκεια της σακχαροποιησης (οποτε προσπαθουμε να ειμαστε στο ανω οριο ουτως ωστε να "κατσει" στο κατω ευρος ) ενω με ανοικτοχρωμες η βυνη βασης μονο, η μειωση του ph ειναι μικροτερη οποτε μπορουμε να "παιξουμε" πιο χαμηλα 5.4-5.3 .