Αποστολέας Θέμα: Belgian Dubbel  (Αναγνώστηκε 332 φορές)

chefbf

  • Επισκέπτης
Belgian Dubbel
« στις: Ιούλιος 04, 2016, 10:58:48 μμ »
ασ βάλω και εγώ μια  συνταγή να εμπλουτίζετε το φορουμ
 μιας και της κρατάτε κρυφές  :P
αυτη τη βρηκα απο το ίντερνετ μιας και δεν έχω ακόμα δοκιμάσει ολα τα υλικά για να μπορώ να κάνω συνδυασμούς και δυστυχώς δεν εχουμε και πολλεσ επιλογές




Belgian Dubbel

Original Gravity (OG): 1.073  (°P): 17.7
Final Gravity (FG):    1.010  (°P): 2.6
Alcohol (ABV):         8.25 %
Colour (SRM):          15.5   (EBC): 30.5
Bitterness (IBU):      23.7   (Average)

78.43% Pilsner (BE)
10.46% Belgian Candi Sugar - Amber/Brown
7.19% CaraMunich (BE)
3.92% Aromatic (BE)

1.5 g/L Fuggle (US) (4.4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1.5 g/L Hallertau (DE) (4.3% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)

52.8 g/L Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 20°C with Belgian Abbey


αυριο μπαίνει σε εφαρμογή λεπτομερειες σύντομα
οι υπευθυνοι να την μεταφέρουν στην ανάλογη κατηγορία

Diver

  • Διοικητικό Συμβούλιο
  • *
  • Μηνύματα: 970
  • Κώστας Φύτος
    • Προφίλ
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #1 στις: Ιούλιος 05, 2016, 08:17:07 πμ »
Μια απλή καλοκαιρινή μπυριτσα.   :P
Έχεις ψυγείο να ζυμωσεις στους 20;
Έχω ένα πρόβλημα για κάθε σας λύση...

Ggaif

  • Μηνύματα: 506
    • Προφίλ
    • Coffee4u
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #2 στις: Ιούλιος 05, 2016, 08:55:16 πμ »
Ελπίζω να μην βάλεις 52,8γρ/λίτρο Irish moss όπως λέει η συνταγή..

chefbf

  • Επισκέπτης
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #3 στις: Ιούλιος 05, 2016, 11:52:31 πμ »
έχω και ψυγείο και υπόγειο με 22 βαθμούς
τώρα για το  Irish moss με απασχόλησε άλλα σίγουρα θα βάλω λιγότερο
πείτε καμιά ιδέα για ποσότητα

nim

  • Μηνύματα: 161
    • Προφίλ
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #4 στις: Ιούλιος 05, 2016, 11:59:59 πμ »
Εγώ βάζω γύρω στα 10γρ σε batches των 23 λίτρων, στα 10 λεπτά

mariolakas

  • Επισκέπτης
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #5 στις: Ιούλιος 05, 2016, 04:54:23 μμ »
Χοντρικα με ενα κουταλακι του γλυκου και κατι σε 20-23 λιτρα εισαι οκ. Οπως λεει και ο nim κανα 10λεπτο πριν κλεισεις την φωτια. Γενικα ομως μην περιμενεις θαυματα στη διαυγεια.

Στάλθηκε με σήματα καπνού...


augoustin

  • Επισκέπτης
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #6 στις: Ιούλιος 06, 2016, 01:28:16 πμ »
Ισχυει αυτο που λεει ο mariolakas περι irish moss  .. Στις περισσοτερες μπυρες ξεχναω να βαλω  και δεν βλεπω καμια τεραστια διαφορα στην διαυγεια τους .

Βασιλη παρε υλικο για διαβασμα να ριξεις για το σημερινο ξενυχτι :D  8)

http://brulosophy.com/2015/03/16/the-irish-moss-effect-exbeeriment-results/

Επισης κανει ρε συ ενα rest στους 76 - 78 C για κανα 10 - 15 λεπτα πριν ξεκινησεις να στραγγιζεις  για να εχεις καλυτερη αποδοση. ( Προσοχη  OXI πανω απο 78 γιατι παιζουν θεματακια )

aTaktos

  • Επισκέπτης
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #7 στις: Ιούλιος 06, 2016, 11:22:40 πμ »
Βασίλη Irish moss το πολύ μέχρι 15γρ θα ρίξεις στο καζάνι, 10-15 λεπτά πριν το τέλος του βρασμού.
Εναλλακτικά, μπορείς να ρίξεις στον ίδιο χρόνο ultramoss.
Για την σακχαροποιηση θα σου πρότεινα τρεις στάσεις:
1η 62°C για 60'
2η 72°C για 15' και
3η 78°C για 5-10 τελευταία λεπτά
Μη ξεχάσεις να την αφήσεις να ωριμάσει... το λιγότερο για κανά τρίμηνο...! Θα αντέξεις;;

nim

  • Μηνύματα: 161
    • Προφίλ
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #8 στις: Ιούλιος 06, 2016, 11:25:53 πμ »
Στέλιο, έτσι από περιέργεια (και άγνοια) τι κακό μπορεί να σου κάνει το παραπάνω Irish moss?

aTaktos

  • Επισκέπτης
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #9 στις: Ιούλιος 06, 2016, 11:27:16 πμ »
Ελπίζω να μην βάλεις 52,8γρ/λίτρο Irish moss όπως λέει η συνταγή..

Χαχαχα Γιωργο είσαι απίστευτος!! Μπράβο ρε φίλε! Ίσως να είσαι και ο μόνος που διαβάζει με τέτοια προσοχή κ λεπτομέρεια τις συνταγές των άλλων!! Σωραιος!!


Sent from my iPhone using Tapatalk

aTaktos

  • Επισκέπτης
Belgian Dubbel
« Απάντηση #10 στις: Ιούλιος 06, 2016, 11:31:15 πμ »
Στέλιο, έτσι από περιέργεια (και άγνοια) τι κακό μπορεί να σου κάνει το παραπάνω Irish moss?
Κακό δεν θα σου κάνει, -- εκτως κι αν βάλεις μερικά κιλά όπως η συνταγή του Βασίλη, δεν ξέρω τι θα σου βγάλει εκεί :-)) -- αλλά δεν θα σου κάνει και κάτι περισσότερο καλό. Απλά θα ξοδευτεις παραπάνω χωρίς αποτέλεσμα. Για τα λιτρα που μιλάμε (περίπου 20-25), 10-15γρ ειναι οκ. :-)



Sent from my iPhone using Tapatalk
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 06, 2016, 11:36:16 πμ από aTaktos »

aTaktos

  • Επισκέπτης
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #11 στις: Ιούλιος 06, 2016, 11:44:01 πμ »
Καλή επιτυχία Billy!!



Sent from my iPhone using Tapatalk

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.073
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #12 στις: Ιούλιος 06, 2016, 02:25:23 μμ »
Βασίλη Irish moss το πολύ μέχρι 15γρ θα ρίξεις στο καζάνι, 10-15 λεπτά πριν το τέλος του βρασμού.
Εναλλακτικά, μπορείς να ρίξεις στον ίδιο χρόνο ultramoss.
Για την σακχαροποιηση θα σου πρότεινα τρεις στάσεις:
1η 62°C για 60'
2η 72°C για 15' και
3η 78°C για 5-10 τελευταία λεπτά
Μη ξεχάσεις να την αφήσεις να ωριμάσει... το λιγότερο για κανά τρίμηνο...! Θα αντέξεις;;
Από την στιγμή που χρησημοποιει ζάχαρη με χαμηλή θερμοκρασία σακχαροποιησης θα βγει αρκετά ξηρη νομίζω με μια μεσαία 66-67 και μετά 75  για mash out αν κάνεις και biab δεν χρειάζεται παρακάτω.

Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


chefbf

  • Επισκέπτης
Απ: Belgian Dubbel
« Απάντηση #13 στις: Ιούλιος 08, 2016, 01:11:45 πμ »
σας ευχαριστώ για τις συμβουλές γίνετε το θέμα πολύ ενδιαφέρων θα δούμε τα αποτελέσματα σύντομα