Αποστολέας Θέμα: Ιδέα για partial no-chill  (Αναγνώστηκε 473 φορές)

augoustin

  • Επισκέπτης
Απ: Ιδέα για partial no-chill
« Απάντηση #15 στις: Ιούλιος 06, 2016, 02:55:19 μμ »
nim
Γενικα θα δεις οσο ψαχνεις , διαφορετικες πηγες θα λενε διαφορετικα πραγματα .
Στα περισσοτερα κοντα η μια με την αλλη αλλα σε καποια απεχουν τρελα .

Αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι  απο τους 80 και κατω πεφτει η ταχυτητα ισομερισμου κατα παρα πολυ ( ισως και κατω απο 60%  ) οποτε οι περισσοτεροι λενε  οτι σε ενδιαφερει να πεσει κατω απο 80 βαθμους γρηγορα .  Ομως εστω και μια μικρη ποσοτητα ισομεριζεται οσο περναει η ωρα , μεχρι να φτασεις στους 40 που εχει σταματησει οποιαδηποτε δραστηριοτητα.

Περα απο αυτα  τα περισσοτερα αιθερια ελαια των λυκισκων ειναι πτητικα ( εξατμιζονται )  απο τους 60C  και πανω .

nim

  • Μηνύματα: 161
    • Προφίλ
Απ: Ιδέα για partial no-chill
« Απάντηση #16 στις: Ιούλιος 06, 2016, 03:24:13 μμ »
Οκ, αρκετά χρήσιμη πληροφορία.

Πάντως οπώς και να έχει, αυτό που εγώ έκανα και που προτείνω για ευκολία είναι να ρίξεις την θερμοκρασία του γλεύκους κάτω από τους 40-42 και μετα να ρίξεις το γλεύκος στον κάδο ζύμωσης και να αφήσεις το γλεύκος να ψυχθεί χρησιμοποιώντας blow off.

Ετσι και θα κερδίσεις 3 πράγματα
1) θα ρίξεις την μαγιά σε ιδανική θερμοκρασία και όχι στους 28-30
2) θα γλυτώσεις την μετάγγιση που θα έκανες αν έκανες no chill
3) Θα εξοικονομίσεις αρκετό νερό, μιας και το νερό που χρειάζεται για να πεσεις απο τους 40 στους 20 παιζει να είναι πολυ περισσοτερο απο αυτό που χρειάζεται για να πεσεις απο τους 100 στους 40 (ειδικά τώρα το καλοκαίρι)

Έτσι για την ιστορία να αναφέρω ότι η ζύμωση πάει πολύ καλά και ζυμωνω σταθερα σε θερμοκρασίες 18-20 :D :D

Επίσης λόγω του ότι χρησιμοποίησα την μπουκάλα του ψύκτη η οποία είναι διάφανη, είναι και γαμώ τις φάσεις να βλεπεις το krausen και τις φουσκαλίτσες που βγαίνουν απο εκει.

Paris1981

  • Επισκέπτης
Απ: Ιδέα για partial no-chill
« Απάντηση #17 στις: Ιούλιος 06, 2016, 04:16:00 μμ »

Αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι  απο τους 80 και κατω πεφτει η ταχυτητα ισομερισμου κατα παρα πολυ ( ισως και κατω απο 60%  ) οποτε οι περισσοτεροι λενε  οτι σε ενδιαφερει να πεσει κατω απο 80 βαθμους γρηγορα . 

Αυτό που δεν έχω καταλάβει πόσο ''βαρύς'' είναι ο ρόλος της θερμοκρασίας σε σχέση με τα IBUs ή ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι ο χρόνος. Παραθέτω δύο εντελώς υποθετικά παραδείγματα:

α) Ρίχνω λυκίσκο στους 100c για 60'
β) Ρίχνω λυκίσκο στους   70c για 60'

Σε ποιά περίπτωση θα πάρω παραπάνω πικράδα (αν υποθέσουμε ότι η έχω την ίδια βαρύτητα);



nfragol

  • Επισκέπτης
Απ: Ιδέα για partial no-chill
« Απάντηση #18 στις: Ιούλιος 06, 2016, 04:20:24 μμ »
Οσο μεγαλυτερη η θερμοκρασια τοσο εξατμιζουν τα ελαια του λυκισκου, οποτε μενει η πικραδα.

nim

  • Μηνύματα: 161
    • Προφίλ
Απ: Ιδέα για partial no-chill
« Απάντηση #19 στις: Ιούλιος 06, 2016, 04:27:32 μμ »
Αυτό που δεν έχω καταλάβει πόσο ''βαρύς'' είναι ο ρόλος της θερμοκρασίας σε σχέση με τα IBUs ή ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι ο χρόνος. Παραθέτω δύο εντελώς υποθετικά παραδείγματα:

α) Ρίχνω λυκίσκο στους 100c για 60'
β) Ρίχνω λυκίσκο στους   70c για 60'

Σε ποιά περίπτωση θα πάρω παραπάνω πικράδα (αν υποθέσουμε ότι η έχω την ίδια βαρύτητα);

Στην πρώτη περιπτωση θα έχεις περισσότερη πικράδα.

Αλλά ΚΑΙ ο χρόνος ΚΑΙ η θερμοκρασία είναι παράγοτες που επηρεάζουν τα IBUs.

Σκέψου το εξής παράδειγμα

Έχεις μια ποσότητα λυκίσκου που στους 100 βαθμούς βγάζει 3 IBUs για κάθε λεπτό που μένει σε αυτη την θερμοκρασία. και στους 80 βαθμούς βγάζει 2 IBUs για κάθε λεπτό που μένει σε αυτη την θερμοκρασία.

Οπότε αν αφήσεις τον λυκίσκο στους 80 βαθμούς για 10 λεπτά θα παρεις: 20 IBUs, ενώ αν αφήσεις τον λυκίσκο στους 100 βαθμούς για 5 λεπτά θα παρεις 15 IBUs
κ.ο.κ.

Εννοείται πως το παράδειγμα είναι υπεραπλουστευμένο.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 06, 2016, 04:36:05 μμ από nim »

Paris1981

  • Επισκέπτης
Απ: Ιδέα για partial no-chill
« Απάντηση #20 στις: Ιούλιος 06, 2016, 04:48:15 μμ »
Οκ ήσασταν κατατοπιστικότατοι. Thx guys!

Θεωρητικά λοιπόν θα μπορούσα να πάρω τα ίδια IBUs αν έβαζα περισσότερη ποσότητα λυκίσκου σε χαμηλότερη θερμοκρασία (εκεί που σταματάει ο ισομερισμός) και ταυτόχρονα θα έπαιρνα και περισσότερο άρωμα.

augoustin

  • Επισκέπτης
Απ: Ιδέα για partial no-chill
« Απάντηση #21 στις: Ιούλιος 07, 2016, 02:01:49 πμ »
Για να παρεις τα IBU πρεπει να γινει ισομερισμος αρα θα πρεπει να εισαι πανω απο 80 βαθμους πανω κατω .

Τα α οξεα υπαρχουν στον λυκισκο αλλα δεν διαλυονται στην μπυρα αν δεν ισομεριωθουν πρωτα .

Συνεπως οσο λυκισκο και να ριξεις στους 60 βαθμους  πικρα δεν θα παρεις αλλα θα παρεις μονο αρωματικα .

Καλο θα ηταν ομως αντι να χαλασεις τοσο λυκισκο για αρωματικα πριν την ζυμωση να το κανεις μετα σαν Dry Hopping,   γιατι κατα την ζυμωση χανονται και IBU  και αιθερια ελαια σε μεγαλο βαθμο.

Diver

  • Διοικητικό Συμβούλιο
  • *
  • Μηνύματα: 974
  • Κώστας Φύτος
    • Προφίλ
Απ: Ιδέα για partial no-chill
« Απάντηση #22 στις: Ιούλιος 07, 2016, 06:58:40 πμ »
Καλο θα ηταν ομως αντι να χαλασεις τοσο λυκισκο για αρωματικα πριν την ζυμωση να το κανεις μετα σαν Dry Hopping,   γιατι κατα την ζυμωση χανονται και IBU  και αιθερια ελαια σε μεγαλο βαθμο.

+1000
Έχω ένα πρόβλημα για κάθε σας λύση...

Paris1981

  • Επισκέπτης
Απ: Ιδέα για partial no-chill
« Απάντηση #23 στις: Ιούλιος 07, 2016, 10:07:58 πμ »
Καλημέρα ωραίος σε ευχαριστώ.

nim

  • Μηνύματα: 161
    • Προφίλ
Απ: Ιδέα για partial no-chill
« Απάντηση #24 στις: Ιούλιος 07, 2016, 11:09:02 μμ »
Και μια φώτο από την ζύμωση

« Τελευταία τροποποίηση: Ιούλιος 07, 2016, 11:14:53 μμ από nim »