Αποστολέας Θέμα: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)  (Αναγνώστηκε 799 φορές)

nim

  • Μηνύματα: 161
    • Προφίλ
Απ: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)
« Απάντηση #45 στις: Ιούλιος 09, 2016, 08:27:37 μμ »
::) ::) ::)

Αν βγάζει μόνο πεπονιλα και όχι γρασιδιλα καλά είναι και οι 15 μέρες.  :D :D :D

Paris1981

  • Επισκέπτης
Απ: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)
« Απάντηση #46 στις: Ιούλιος 10, 2016, 12:04:30 πμ »
Αρα μιλάμε για περίπου 130gr για DH. Οκ υπολογιζα να κάνω με 40gr-50gr κι αυτό γιατί ή συνταγή έλεγε 30gr σε χρόνο 0' αλλά επειδή εκανα no chill μετεφερα τα ίδια γραμμάρια σε DH. Για τη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα αποκλειστικά λυκισκο Centenial (αντί για Amarillo που δε βρήκα). Να βάλω κάνα Cascade για DH (που τα σπάει) ή να προχωρήσω με Centenial;

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk


Paris1981

  • Επισκέπτης
Απ: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)
« Απάντηση #47 στις: Ιούλιος 11, 2016, 07:17:09 μμ »
Δεν το έχω κάνει ποτέ. Δε χάνεις τίποτε να το δοκιμάσεις και να μας πεις εντυπώσεις. Βέβαια το ιδανικό θα ήταν να κάνεις τη μισή στους 14 και την άλλη μισή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να δεις αν όντως έχει διαφορά.

Όταν λες περιβάλλοντος εννοείς 25c-26c που θα έχει η αποθήκη; Γιατί φοβάμαι μην αρχίσει και ξαναζυμώνει στις θερμοκρασίες αυτές. Ψήνομαι πολύ πάντως να το κάνω. Αν λύσω αυτά τα τεχνικά θα το κάνω.

nim

  • Μηνύματα: 161
    • Προφίλ
Απ: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)
« Απάντηση #48 στις: Ιούλιος 11, 2016, 09:31:10 μμ »
Αν έχει τελειώσει η ζύμωση και η μαγιά έχει φάει όλα τα ζυμωσιμα ειναι αδύνατο να ξανά ξεκινήσει.
Σκέψου ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα έπρεπε όλα τα μπουκάλια μας να τα έχουμε μόνιμα στο ψυγείο.  ;)

Οπότε αν έχει τελειώσει η ζύμωση μην ανησυχείς

augoustin

  • Επισκέπτης
Απ: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)
« Απάντηση #49 στις: Ιούλιος 11, 2016, 10:11:57 μμ »
Υπαρχει περιπτωση να ξεκινησει ξανα ζυμωση παντως.

Γενικα οι μαγιες εχουν ενα ποσοστο απο τα ζαχαρα που μπορουνε να φανε .
 δλδ και σε ζαχαρoνερο να τις βαλεις μεχρι μαξ ενα 85- 86 βαρια 90% να φανε απο τα ζαχαρα.. 

Αυτο το ποσοστο εξαρταται απο την θερμοκρασια και απο το ειδος των σακχαρων ,απο την αντοχη που εχουν οι μαγιες στο αλκοολ, απο το ph και το og  κλπ κλπ..

Οποτε αν απο εκει που την ειχες στους 18 και εχει μολις σταματησει η ζυμωση την πας στους 26 και πεταξεις και λυκισκο ισως ξαναξεκινησει ( πραγμα που το θες γιατι μαζι με τον λυκισκο θα εχει μπει στην μπυρα και οξυγονο το οποιο η ενεργη μαγια το ρουφαει :)  )

Επισης θα εχεις σημαδια ζυμωσης επειδη θα φευγει το CO2  απο την μπυρα ( οσο υψηλοτερη θερμοκρασια τοσο λιγοτερο διοξειδιο μπορει να κρατησει η μπυρα μεσα της )


Paris1981

  • Επισκέπτης
Απ: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)
« Απάντηση #50 στις: Ιούλιος 11, 2016, 11:40:45 μμ »
Οκ δε βλέπω ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας αρα θα το προχωρήσω να δω αν έχουν δίκιο οι Brewdogs. Θα σπασω το batch στα δυο. Στο πρωτο θα κάνω DH στους 14c και το στο δεύτερο DH σε θερμοκρασία δωματίου (θα τη μετρησω αυριο) για 4-5 ημέρες. Ελπίζω να βγει κατι απο αυτο. Thx και πάλι για τις χρήσιμες πληροφορίες..!

georgev

  • Επισκέπτης
Απ: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)
« Απάντηση #51 στις: Ιούλιος 14, 2016, 03:44:50 μμ »
Όχι ρε παιδιά, μη το τρελαίνετε το παιδί. Ένας μέσος όρος 30-40 γρ για μια παρτίδα 23 λίτρων είναι υπέρ αρκετό. Για νορμάλ περιπτώσεις πάντα....όχι σαν μερικούς μερικούς που χώνουν 200αρια σε DH.....:P

Εννοείται βεβαια αναλόγως του λυκίσκου. Αν έχεις για παράδειγμα Citra ή Nelson Sauvin me 30 gr. είσαι οκ. Αν έχεις Saaz, με κανένα 40άρι...άαααντε 45....... πάλι είσαι μια χαρά. Μετά, νομίζω, είναι υπερβολή το παραπάνω.

georgev

  • Επισκέπτης
Απ: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)
« Απάντηση #52 στις: Ιούλιος 14, 2016, 03:48:43 μμ »
Υπαρχει περιπτωση να ξεκινησει ξανα ζυμωση παντως.

Γενικα οι μαγιες εχουν ενα ποσοστο απο τα ζαχαρα που μπορουνε να φανε .
 δλδ και σε ζαχαρoνερο να τις βαλεις μεχρι μαξ ενα 85- 86 βαρια 90% να φανε απο τα ζαχαρα.. 

Αυτο το ποσοστο εξαρταται απο την θερμοκρασια και απο το ειδος των σακχαρων ,απο την αντοχη που εχουν οι μαγιες στο αλκοολ, απο το ph και το og  κλπ κλπ..

Οποτε αν απο εκει που την ειχες στους 18 και εχει μολις σταματησει η ζυμωση την πας στους 26 και πεταξεις και λυκισκο ισως ξαναξεκινησει ( πραγμα που το θες γιατι μαζι με τον λυκισκο θα εχει μπει στην μπυρα και οξυγονο το οποιο η ενεργη μαγια το ρουφαει :)  )

Επισης θα εχεις σημαδια ζυμωσης επειδη θα φευγει το CO2  απο την μπυρα ( οσο υψηλοτερη θερμοκρασια τοσο λιγοτερο διοξειδιο μπορει να κρατησει η μπυρα μεσα της )



+1


Paris1981

  • Επισκέπτης
Απ: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)
« Απάντηση #53 στις: Ιούλιος 15, 2016, 09:36:15 πμ »
Αρχικά για 40gr πηγαινα.... αλλά μόλις ανοιξα το μαγικό σακούλι με 100 gr Amarillo....έφυγε οοοοολο μέσα. Κοντεψε να ανατιναχτει ή μύτη μου. Με τις υγειες μου..!!

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk


Paris1981

  • Επισκέπτης
Απ: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)
« Απάντηση #54 στις: Ιούλιος 17, 2016, 10:18:07 μμ »
Update:

Πήρα μέτρηση σήμερα για να δω που είμαι. Στο 1.013 η FG (1.015FG της συνταγής). Εννοείται ότι ήπια λίγο από δείγμα και ενώ είναι άγουρη ακόμη φαίνεται αρκετά υποσχόμενη. Το μόνο που είναι αρκετά θολή, αλλά είναι νωρίς ακόμη.Τρίτη πάω για εμφιάλωση με 2,5 όγκους.

Cheers...! 8)

Spouk

  • Στέλιος Σφουγκάρης
  • Μηνύματα: 35
    • Προφίλ
Απ: All Amarillo APA (Ζυθοποίηση με τη μέθοδο Biab σκηνή...1η)
« Απάντηση #55 στις: Δεκέμβριος 29, 2017, 12:38:28 μμ »
Οκ δε βλέπω ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας αρα θα το προχωρήσω να δω αν έχουν δίκιο οι Brewdogs. Θα σπασω το batch στα δυο. Στο πρωτο θα κάνω DH στους 14c και το στο δεύτερο DH σε θερμοκρασία δωματίου (θα τη μετρησω αυριο) για 4-5 ημέρες. Ελπίζω να βγει κατι απο αυτο. Thx και πάλι για τις χρήσιμες πληροφορίες..!

Σκάβοντας το φόρουμ για γνώση είπα να ξεθάψω θέμα ;D
Είχε τελικά διαφορά το DH σε διαφορετικές θερμοκρασίες;