Αποστολέας Θέμα: Yeast Harvesting  (Αναγνώστηκε 275 φορές)

spsppetrakis

  • Επισκέπτης
Yeast Harvesting
« στις: Μάιος 05, 2016, 12:47:45 μμ »
Καλήμερα κύριοι,

θα ήθελα την άποψη σας για το Yeast Harvesting!
Pros and Cons, τρόποι που έχετε δοκιμάσει και απέτυχαν ή πέτυχαν, κατευθύνσεις και οδηγίες.

Δώστε πόνο!!!  8)

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.073
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Yeast Harvesting
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 05, 2016, 01:21:10 μμ »
Είναι δύσκολη περίπτωση τα μείον είναι. ..
Δεν ξέρεις πάντα αν έχεις το γνήσιο strain γιατί συνηθίζεται πχ στις βελγικες να προστίθεται μαγιά κατά την εμφιάλωση  (λόγω στρεσαρισματος της αρχικής μαγιάς )

Δεν ξέρεις πόσα κύτταρα  έχεις πάρει και κατά πόσο με τους πολλαπλασιασμους θα φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο σε σχέση με μια καινούρια μαγιά.
Επίσης η διαδικασία πολλαπλασιασμου αν δεν γίνει σωστά πάντα υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

Από την άλλη αξίζει σαν πείραμα

Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: Yeast Harvesting
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 06, 2016, 10:34:03 πμ »
Εννοείς yeast harvesting απο εμπορικά μπουκάλια, απο δικά σου μπουκάλια ή από τις δικές σου ζυμώσεις ?

spsppetrakis

  • Επισκέπτης
Απ: Yeast Harvesting
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 06, 2016, 11:23:05 πμ »
Εννοείς yeast harvesting απο εμπορικά μπουκάλια, απο δικά σου μπουκάλια ή από τις δικές σου ζυμώσεις ?

από τις δικές σου ζυμώσεις

ksdfpr

  • Διοικητικό Συμβούλιο
  • *
  • Μηνύματα: 1.017
  • Κώστας Προβατάς
    • Προφίλ
Απ: Yeast Harvesting
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 06, 2016, 03:44:23 μμ »
Έχω δοκιμάσει μέχρι και τρεις γενιές επαναζύμωσης χωρίς κάποιο θέμα.

+
Επαναχρησιμοποίηση "δουλεμένης" μαγιάς για τον ίδιο τύπο μπύρας
Μηδενικό κόστος
Εμπειρία


Έξτρα σκοτούρα για την σωστή αποθήκευσή της
Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης
Χρειάζεσαι stir plate
Καλή γνώση ρυθμού επανενεργοποίησης της μαγιάς


Τελική προσωπική επιλογή: όχι harvesting...

mariolakas

  • Επισκέπτης
Απ: Yeast Harvesting
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 06, 2016, 11:29:02 μμ »
Η αποψη μου ειναι οτι το κοστος της μαγιας ειναι μικρο ωστε να ρισκαρεις να χαλασεις μια ολοκληρη παρτιδα. Απο την αλλη βεβαια, ειναι ενας εξτρα ωραιος πονοκεφαλος και μια πολυ ωραια εμπειρια! Το εχω κανει μια φορα αλλα δεν νομιζω να το ξανακανω, εκτος αν καποια στιγμη πειραματιστω με καμια μπυρα του εμποριου.

Στάλθηκε με σήματα καπνού...


Diver

  • Διοικητικό Συμβούλιο
  • *
  • Μηνύματα: 970
  • Κώστας Φύτος
    • Προφίλ
Απ: Yeast Harvesting
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 07, 2016, 07:32:35 πμ »
Και εγώ μια φορά το έχω κάνει. Αρκετή ταλαιπωρία και πολύ ''άγχος'' για το αν θα δουλέψει. Δε νομίζω να το ξανακάνω από τη στιγμή που υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία στην ελληνική αγορά. 
Έχω ένα πρόβλημα για κάθε σας λύση...

aTaktos

  • Επισκέπτης
Απ: Yeast Harvesting
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 07, 2016, 04:46:39 μμ »
Σπύρο αφού μπορέσεις και μαζέψεις τη μαγια απο τον πλαστικό κάδο, θα πρεπει να την βάλεις σε δοχείο με 5% ζαχαρούχο διάλυμα 10οP (1.040) για κανά δυο μερες. Μετα στο ψυγείο, περίπου 3οC. Αν δεν πρόκειται να την χρησιμοποιήσεις σύντομα, βαλτη κατάψυξη.


Sent from my iPhone using Tapatalk

ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: Yeast Harvesting
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 08, 2016, 01:57:37 μμ »
Επαναχρησιμοποιώ την μαγιά μετα την ζύμωση για 3+ χρόνια.
Η μαγιά αν υπολογίσεις ποσότητα εμβολιασμού όπως σε ζυθοποιία είναι για ale ουσιαστικά 1γρ ανα λίτρο για 12Plato γλεύκος. Οπότε ενα μικρο overpitch με δύο φακελάκια π.χ. fermentis για ale είναι 4-6 ευρώ. Οπότε είναι σεβαστό κόστος και επαναχρησιμοποιώντας τες διαιρείς ανα batch το αρχικό κόστος.

Eπαναχρησιμοποιώ max 5 φορές, ανάλογα τις παρτίδες (og, ibu κλπ).
Κάνω ένα απλό yeast wash μετά την μετάγγιση της παρτίδας και την χρησιμοποιώ στην επομενη.
Χρησιμοποιώ βρασμένο νερό για το yeast wash περίπου 1.5 λίτρα στον κάδο και ανάλογα το OG της επομενης βάζω ανάλογη ποσότητα, μετρώντας στο περίπου την ποσότητα που έβαλα.
Δεν υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης σε κανένα επίπεδο εκτός απο την αρχική παρτίδα, βεβαιώνομαι δηλαδή οτι δεν έχει για κάποιο λόγο μολυνθεί η πρώτη παρτίδα...