Αποστολέας Θέμα: Ανάλυση νερού Μαρούσι  (Αναγνώστηκε 408 φορές)

gargarean

  • Επισκέπτης
Ανάλυση νερού Μαρούσι
« στις: Φεβρουάριος 16, 2016, 12:47:54 μμ »
Αγαπητοί συνάδελφοι

Έλεγα να το βάλω κάτω από το "Χάρτη Σκληρότητας" που είχε γράψει ο Σιώζος αλλά μου έβγαλε προειδοποίηση ότι είναι παλιό το θέμα κλπ. Επίσης κάπου θυμάμαι κάποιο άλλο θέμα με αναλύσεις νερού αλλά δεν μπόρεσα να το βρω.

Δεκέμβρη '14 έστειλα το νερό της βρύσης μου για ανάλυση (με αυτό κάνω τη μπύρα μου). Τώρα ξανάστειλα για να δω διαφορά (14 μήνες μετά) και ζήτησα και κάποια παραπάνω πράγματα. Σας τις επισυνάπτω και τις δύο και συγκριτικά τα αποτελέσματα.

1. Μήπως ενδιαφέρει κανέναν που μένει κοντά (Μαρούσι κοντά στο Δούκα). Φαντάζομαι παρόμοιο νερό θα πίνει.

2. Για να μου δώσετε καμια συμβουλή επειδή δεν ξέρω πολλά από νερά

Αντώνης

nfragol

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 16, 2016, 01:13:47 μμ »
Που εστειλες το νερο για αναλυση Αντωνη, και ποσο σου στοιχισε ?

gargarean

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 16, 2016, 03:41:45 μμ »

Για την πρώτη φορά (Δεκ 14) μου πήρε 28 ευρώ, αλλά όταν πρόσθεσα τα άλλα τρία (θειικά, ασβέστιο, μαγνήσιο) πριν από 2 βδομάδες, μου πήρε 61 ευρώ.

Δες μες στα αποτελέσματα ποιο είναι το χημείο. Για να μη λένε και ότι κάνω διαφήμιση!  ;)

Τα 61 με τσούξανε λίγο... Αλλά τα ζήτησα γιατί είδα ότι είναι βασικά για τη μπύρα. Τώρα έχω αρχίσει να διαβάζω για τα νερά, δεν ξέρω πολλά.

Αντώνης

aTaktos

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 16, 2016, 04:02:24 μμ »
Σωραίος!!!
Αλλά εκτός απο το ph τα άλλα χαρακτηριστικά του νερού πως σκέφτεσαι να τα διορθώσεις αν χρειαζεται; Με βρασμό ή φίλτρανση;


Sent from my iPhone using Tapatalk

kostas_giotis

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 17, 2016, 08:32:49 πμ »
Υπάρχουν υπολογιστήρια που σου δείχνουν τις προσθήκες που πρέπει να κάνεις αλλά για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να ξέρεις την ανάλυση του νερού.Όπως είδαμε στις δύο αναλύσεις οι διαφορές είναι αρκετά μεγάλες και έτσι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι νερό διαχειρίζεσαι κάθε φορά.Μόνο με την αντίστροφη όσμωση είσαι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα.

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.095
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουάριος 17, 2016, 10:44:36 πμ »
Μπορείς να αγοράσεις ένα τεστ αλκαλικοτητας από καταστήματα που πουλάνε εξοπλισμό ενυδρείου μια αξιόπιστη μάρκα είναι η salifert.
Έτσι κάθε φορά που θα κάνεις μπύρα θα ξέρεις την αρχική αλκαλικοτητα    να ξέρεις ότι οι διαφορές στις ποσότητες αλάτων που έχουμε στο νερό δικτύου είτε είναι στις υψηλές τιμές είτε στις χαμηλές που έχεις στην ανάλυση σου δεν χρειάζεται να σε προβληματιζουν. Οπότε με ενημερωμένη μέτρηση αλκαλικοτητας ξέρεις πάνω κάτω που βρίσκεσαι. Από εκεί και πέρα κάνεις προσθήκες ασβεστίου στα επιθυμητά επίπεδα 100-150 ppm και παίζεις ανάλογα

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


gargarean

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 17, 2016, 11:15:32 πμ »

Όπως σας είπα ακόμα δεν ξέρω από νερά, τώρα διαβάζω. Θα πάρω ακόμα μερικές αναλύσεις (τη φτηνή με 28) και σιγά σιγά θα ξέρω τουλάχιστον που κυμαίνονται τα βασικά. Και μετά βλέπουμε. Είναι πολύ επιστημονικά αυτά για μένα ακόμα!!!

Επίσης να σας πω την αλήθεια ποτέ δε θα έφτιαχνα μπύρα με νερό από αντίστροφη όσμωση ή απεσταγμένο, που μετά του έχω προσθέσει άλατα. Μου φαίνεται πολύ "κονσέρβα" η διαδιακασία. Εξάλλου ό,τι μπύρα έχω κάνει τώρα ειναι με το νερό της βρυσούλας μου και είναι μια χαρά. Κάποτε πήγα στο Πήλιο και έφερα 40 λίτρα νερό από μια πηγή ψηλά. Ούτε το μέτρησα, ούτε ξέρω τι ήταν. Έκανε όμως πολύ ωραια μπύρα!

Αρχικά πάντως θα τραβήξω ένα βράσιμο γερό στο νερό, να πέσουν τα σκληρά και βλέπουμε. Αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω και πάντα προσπαθώ να κάνω όταν θέλω να δω τη διαφορά που κάνει κάποιος παράγοντας, είναι να κάνω δυο ολόιδιες μπύρες (λέμε τώρα) και η μία να έχει νερό βρύσης και η άλλη νερό επεξεργασμένο (όσο μπορώ τελοσπάντων). Να δω αν θα έχει διαφορά. Οπότε μετά ακολουθεί η απλή διαπίστωση: Αν δεν κάνει διαφορά γιατί να σκάω!!! Καλά, τώρα θα πέσετε πάνω μου όλοι... και δίκιο θα'χετε...


kostas_giotis

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουάριος 17, 2016, 12:40:17 μμ »
Καλά, τώρα θα πέσετε πάνω μου όλοι... και δίκιο θα'χετε...

Kαι δίκιο έχουμε...
Σαφέστατα η χαρά της ζυθοποιήσης δεν αφαιρείται αν δε ξέρεις την ανάλυση του νερού, απλά κάποιοι έχουν το σαράκι να ψάχνουν παραπάνω αυτό που κάνουν και προσωπικά το βρίσκω ωραίο αυτο.
Keep on brewing bro

nfragol

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουάριος 18, 2016, 10:27:36 πμ »
Επίσης να σας πω την αλήθεια ποτέ δε θα έφτιαχνα μπύρα με νερό από αντίστροφη όσμωση ή απεσταγμένο, που μετά του έχω προσθέσει άλατα. Μου φαίνεται πολύ "κονσέρβα" η διαδιακασία.

Γιατι το λες αυτο ? Ποια η διαφορα ? Ετσι ελεγχεις καλυτερα το αποτελεσμα που θες.

Εξαλλου αν βρασεις το νερο και δεν το μεταφερεις σε αλλο δοχειο γρηγορα τοτε εχεις κανει την μιση δουλεια.

ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουάριος 19, 2016, 02:58:35 μμ »
Αυτό που πραγματικά θέλω να κάνω και πάντα προσπαθώ να κάνω όταν θέλω να δω τη διαφορά που κάνει κάποιος παράγοντας, είναι να κάνω δυο ολόιδιες μπύρες (λέμε τώρα) και η μία να έχει νερό βρύσης και η άλλη νερό επεξεργασμένο (όσο μπορώ τελοσπάντων).

Αναλογα το νερό έχει τεράστια διαφορά και όχι μόνο για το pH που απο μόνο του αλλάζει πολύ την τελική γεύση...

ArisR

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #10 στις: Μάρτιος 01, 2016, 11:13:39 πμ »
Γιατι το λες αυτο ? Ποια η διαφορα ? Ετσι ελεγχεις καλυτερα το αποτελεσμα που θες.

Εξαλλου αν βρασεις το νερο και δεν το μεταφερεις σε αλλο δοχειο γρηγορα τοτε εχεις κανει την μιση δουλεια.

τι εννοεις ? για τα αλατα ?

augoustin

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #11 στις: Μάρτιος 01, 2016, 12:44:40 μμ »
Οταν το νερο το βρασεις περιπου 30 λεπτα τοτε τα Ca2+ αντιδρουν με τα HCO3 και δημιουργουν Ca(CO3)2 που ειναι η λεγομενη κιμωλια . Επειδη ειναι αδιαλυτη στο νερο καθιζανει πανω στα τοιχωματα και στον πατο του δοχειου βρασμου σαν χιονι. Και για να την αφαιρεσεις κανεις μεταγγιση του βρασμενου νερου .

Καλυτερα να το κανεις αυτο οταν το νερο εχει πια κρυωσει ωστε να εχουν κατακατσει ολα στον πατο . Και κατα αυτον τον τροπο καταφερνεις να μαλακωσεις το νερο που εχεις .

Το προβλημα με αυτην την μεθοδο ειναι οτι χρειαζεται μπολικο ασβεστιο. Αν το νερο σου δεν εχει πολυ τοτε τσαμπα το βρασιμο. Συνηθως βραζουν με μια ποσοτητα Ca(OH)2 το λεγομενο lime ωστε να υπαρχει στο νερο ικανη ποσοτητα ασβεστιου.

nfragol

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #12 στις: Μάρτιος 01, 2016, 01:40:17 μμ »
Περα απο αυτα που λεει ο Αυγουστινος, καποια στοιχεια  που αφαιρουνται με το βρασιμο απορροφωνται ξανα αν αφησεις το νερο στα κατακαθια του για πολυ ωρα.

ArisR

  • Επισκέπτης
Απ: Ανάλυση νερού Μαρούσι
« Απάντηση #13 στις: Μάρτιος 01, 2016, 04:00:35 μμ »
οκ , κατατοπιστικοι ..