Αποστολέας Θέμα: Νερό, άλατα και μπύρα  (Αναγνώστηκε 854 φορές)

misaltis

  • Μηνύματα: 34
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #45 στις: Ιανουάριος 26, 2016, 01:36:13 μμ »
Η πηγη ειναι λιγο εξω απο το χωριο στην κασσανδρεια χαλκιδκης το υψομετρο υποθετω οτι δεν ειναι πανω απο 100 μετρα  βεβαια απο την θαλασσα ειναι 4-5 χλμ τοσο καιρο φτιαχνω μπυρα με το νερο αυτο γιατι καταρχην το νερο του δυκτιου ειναι ακομα πιο σκληρο και μυριζει πολυ χλωριο και επιπλεον πολυ "μπαρμπαδες" στο χωριο περνουν απο εκει νερο για τα κρασια τους και τα τσιπουρα τους... Η αληθεια ειναι οτι στις μπυρες που εχω φτιαξει τουλαχιστον στις ανοιχτοχρωμες εχω αποκλυση στο χρωμα προς το πιο σκουρο τωρα για την γευση δεν εχω μετρο συγκρισης πως θα μπορουσε να ηταν με πιο μαλακο νερο αλλα σε γενικες γραμμες που δοκιμαζουν η παρεα και οι γνωστοι δεν μου εχουν πει για κατι περιεργο... Οπωτε το συμπερασμα ειναι οτι το νερο δεν ειναι και πολυ καταλληλο για για μπυρα και καλυτερα θα ηταν να βαλω καποιο εμφιαλωμενο σαν πιο ευκολη λυση...

Augoustinos

  • Μηνύματα: 394
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #46 στις: Ιανουάριος 26, 2016, 02:06:43 μμ »
Λοιπον ανοιξα το βιβλιο του Briggs Brewing Science and Practise και λεει τα εξης για το νερο :

Μαγνησιο :  πανω απο 30 ppm σου βγαζει πικριλες και ξυνιλες

Σιδηρος : Οντως εχεις μεγαλο θεμα με τον σιδηρο..  δεν πρεπει να ξεπερναει τα 0,1 mg/lt και εσυ εισαι στα 16 ..
                Επισης μην χρησιμοποιησεις αυτο το νερο για να του κανεις RO  γιατι θα σου χαλασει παρα πολυ
                γρηγορα τα φιλτρα. Δινει πεισης πιο σκουρο χρωμα στις μπυρες ( οποτε γιαυτο τον λογο σου
                σκουραινουν ). Ακομα δημιουργει θολουρες στην μπυρα και ευννοει την αποσταθεροποιηση της
                γευσης. Επισης πανω απο 1mg/lt  δημιουργει προβληματα στην μαγια. Μπορει να σου βγαλει
                μεταλλικοτητα και στυφιλα στην γευση.

Μαγγανιο : Πρεπει να ειναι κατω απο 0,2 mg/lt και το βελτιστο ειανι κατω απο 0,05mg/lt.  Δρα σαν καταλυτης 
                   στην οξειδωση της μπυρας και δημιουργει και αλλα προβληματα .

Νιτρικα :  Απο τα νουμερα που βλεπω δεν εχεις ιδιαιτερο θεμα . ανωτατο οριο ειναι τα 50 mg/lt  ομως στην
                μπυρα θες σχετικα λιγοτερο γιατι θα σου βαλουν νιτρικα και οι βυνες και οι λυκισκοι. Τωρα απο εκει
                και περα τα νιτρικα μεσ βακτηριακης μολυνσης μπορουν να γινουν νιτρωδη.. Αυτα δινουν χρωμα 
                στην μπυρα μεσα απο τανινες και μπορουν να αυξησουν (?) να γινουν (?) νιτροζαμινες οι οποιες ειναι   
                καρκινογονες.

Μαλλον το νερο αυτο εχει μολυνθει με φυτοφαρμακα λιπασματα και τπτ οργανικες ουσιες  απο το εδαφος . Προταση μου ειναι μην τους εμπιστευεσαι τους μπαρμπαδες γιατι κανουν οτι τους κατεβει στο κεφαλι τους , και δεν ελεγχουν τπτ γιατι "ακουμε να σου πω εγω ξερω τοσα χρονια μπλα μπλα μπλα και δεν εχω παθει τπτ ουτε εχω βγαλει τριτο ποδι" .

Απο εκει και περα προταση μου ειναι στειλε το νερο της βρυσης σου για αναλυση. Μπορει να βρωμαει χλωριο μπορει να ειναι σκληρο αλλα σιγουρα δεν θα εχει μεσα αυτα τα πραγματα που εχει η πηγη. Οποτε μπορεις με ενα βρασιματακι και με την προσθεση λιγο Ca(OH)  στον βρασμο να το κανεις οσο μαλακο θες και το χλωριο θα εξατμιστει ως ενα βαθμο. Ασε που το χλωριο σε πολλες μπυρες το θες μεσα. 

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 966
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #47 στις: Ιανουάριος 26, 2016, 02:08:34 μμ »
Απο αυτα που εχω διαβασει για το νερο, νομιζω οτι θα εχεις μερικα θεματακια :/

Πρωτον εχει πολυ χαμηλο ph και θα πρεπει να προσεχεις παρα πολυ στην σακχαροποιηση μην σου πεφτει κατω απο το 5.

απο ασβεστιο εισαι σχετικα καλα . και αν θες να κανεις ανοιχτωχρωμες μπυρες  του ριχνεις ενα βρασιμο του νερου σου , και τα ανθρακικα θα δεσμευτουν με το ασβεστιο και θα δημιουργησουν κιμωλια που ειναι αδιαλυτη στο νερο.

απο μαγνησιο εχεις ενα θεμα .. Εισα στα επιτρεπομενα ορια. Η βιβλιογραφια λεει απο 10 - 30 mg/lt  παραπανω σου βγαζει γευσεις μεσα στην μπυρα. Τι γευσεις ακριβως δεν θυμαμαι.

Χλωρια κομπλε Θειικα κομπλε Αμμωνιακα κομπλε.

Αυτα που με προβληματιζουν πολυ ειναι τα Νιτρικα ( μην ειναι τπτ φυτοφαρμακα η λιπασματα ) και ο σιδηρος που ειναι μεγαλη ποσοτητα ...

Για το μαγγανιο δεν εχω μελετησει αρκετα οποτε δεν εχω καποιο μετρο συγκρισης.

Για πες καμια λεπτομερεια για την πηγη . Που βρισκεται , υψομετρο κλπ κλπ ..
Μάνα μου το ph του νερού δεν μας δείχνει πόσο θα πέσει κατά την ζακχαροποιηση είναι γενική ένδειξη για την εικόνα του νερού μας με αυτή την τιμή ασβεστίου παίζει η αλκαλικοτητα να είναι κοντά στα 200 ppm+ όπερ σημαίνει ότι σε ανοιχτόχρωμο γλεύκος ενδεχομένως δεν θα πέσει ποτέ κάτω από το 6 στις πολύ σκούρες και με πολλά καβουρντισμενα ίσως κάτι γίνει πάντως θέλει οπωσδήποτε μέτρηση αλκαλικοτητας και αν χρειαστεί να χρησημοποιησει ίσως και ανάμιξη μισό μισό με νερό αο.

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Augoustinos

  • Μηνύματα: 394
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #48 στις: Ιανουάριος 26, 2016, 02:16:27 μμ »
Δεν διαφωνω αλλα εχει οξινο νερο.. εκει που θα επρεπε το νερο του να ειναι κοντα στο 7.8 - 8.

Ναι το ειπα για τις σκουροχρωμες κυριως βυνες αυτο . γιατι σε αυτες θα εχει θεμα .. στις ανοιχτοχρωμες θα βοηθησει μπορει να μην χρειαστει να κανει καν διορθωση του pH . Αλλου ειναι τα προβληματα του συγκεκριμενου νερου.. 

Επισης κατι που ξεχασα να προσθεσω πιο πανω . Τα νιτρικα και τα νιτρωδη προερχονται οπως σου ειπα απο αγροτικες  δουλειες (λιπασματα και τετοια ) η απο νερα υπονομων η απο οργανικες υλες που βρισκονται σε σηψη   :-\

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 966
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #49 στις: Ιανουάριος 26, 2016, 02:41:08 μμ »
Δεν διαφωνω αλλα εχει οξινο νερο.. εκει που θα επρεπε το νερο του να ειναι κοντα στο 7.8 - 8.

Ναι το ειπα για τις σκουροχρωμες κυριως βυνες αυτο . γιατι σε αυτες θα εχει θεμα .. στις ανοιχτοχρωμες θα βοηθησει μπορει να μην χρειαστει να κανει καν διορθωση του pH . Αλλου ειναι τα προβληματα του συγκεκριμενου νερου.. 

Επισης κατι που ξεχασα να προσθεσω πιο πανω . Τα νιτρικα και τα νιτρωδη προερχονται οπως σου ειπα απο αγροτικες  δουλειες (λιπασματα και τετοια ) η απο νερα υπονομων η απο οργανικες υλες που βρισκονται σε σηψη   :-\
Ναι αυτό θέλει διευρενηση γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα βρεις βλέπε Ασωπός. Πάντως τώρα που το λέτε θυμάμαι μια φορά που είχα πάει για τρεκινκγ στον Ευηνο  ρωτώντας τον οδηγό περνώντας μια πηγή αν ήταν ασφαλές να πιούμε νερό έτσι χύμα δεν έφερε αντίρρηση για το συγκεκριμένο σημείο αλλά είπε ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ειδικά όσον κατεβαιναμε ότι υπήρχε περίπτωση να. μην ήταν καθαρό λόγω των μαντριων που υπήρχαν στην περιοχή και λόγω βροχής ότι υπολείμματα θα καταλήγουν στο νερό.

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 966
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #50 στις: Ιανουάριος 26, 2016, 02:41:54 μμ »
Οι μετρήσεις είναι σίγουρα αξιόπιστες ?

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


misaltis

  • Μηνύματα: 34
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #51 στις: Ιανουάριος 26, 2016, 02:42:07 μμ »
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις... Εχω και τις μετρησεις του δημου θα τις ανεβασω και αυτες για μια γνωμη...

misaltis

  • Μηνύματα: 34
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #52 στις: Ιανουάριος 26, 2016, 03:58:29 μμ »
Ναι ειναι αξιοπιστες γιατι πληρωσα για να τις κανω και ειναι και " γνωστος".

misaltis

  • Μηνύματα: 34
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #53 στις: Ιανουάριος 26, 2016, 06:17:50 μμ »
 Αυτες ειναι η μετρησεις του δυκτυου οπως τις πηρα απο τον δημο
Αγωγιμοτητα 762 μs\cm
Ph 7.4
Σκληροτητα  17.25 °D
Ασβεστιο 51
Μαγνησιο 44
Χλωριουχα 81
Νιτρικα 8.86
Νιτρωδη μικροτερο 0.05
Αυτα ειναι μονο τα νουμερα που ειχε η εκθεση του νερο

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 966
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #54 στις: Ιανουάριος 26, 2016, 08:02:52 μμ »
Μου φαίνεται ψηλά το μαγνήσιο παίζει να είναι 4,4?

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Augoustinos

  • Μηνύματα: 394
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #55 στις: Ιανουάριος 27, 2016, 12:26:05 πμ »
Καλο ειναι να στειλεις για ελεγχο το νερο που βγαινει απο την βρυση σου .. τα γενικα του δημου δεν ειναι και τοσο αντιπροσωπευτικα .  Και κυριως να μαθεις ποσα HCO3 η αλλιως ποσα ανθρακικα εχει μεσα το νερο σου.

misaltis

  • Μηνύματα: 34
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #56 στις: Ιανουάριος 27, 2016, 10:54:59 πμ »
Ok  ευχαριστω

kostas_giotis

  • Μηνύματα: 77
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #57 στις: Ιανουάριος 28, 2016, 02:36:22 μμ »
Αν το αθροισμα των ανιόντων (-) και των κατιόντων (+) είναι μηδεν τότε πρόκειται για μέτρηση στιγμιαία.Αν δεν είναι μηδέν τότε πρόκειται για μέτρηση μέσου όρου, πχ. μηνιαία, ετήσια.

Κώστας Σιώζος

  • Μηνύματα: 1.540
    • Προφίλ
Απ: Νερό, άλατα και μπύρα
« Απάντηση #58 στις: Φεβρουάριος 02, 2016, 10:56:22 πμ »
Τα νιτρικά και ο σίδηρος είναι θέμα ρε...