Αποστολέας Θέμα: BIAB και cold sparge  (Αναγνώστηκε 415 φορές)

ksiwzos

  • Επισκέπτης
BIAB και cold sparge
« στις: Δεκέμβριος 17, 2015, 09:06:29 πμ »
Ξέρω πως αυτό είναι ένα αρκετά ταμπού για τους BIABάρμπες, η προσθήκη οποιουδήποτε άλλου βήματος στην διαδικασία εκτός των απολύτως απαραιτήτων. Σίγουρα λοιπον μπορείς να κάνεις πολύ ωραίες μπύρες και χωρίς sparge στο BIAB, εγω όμως θα περιγράψω τί κάνω στις 5-10 τελευταίες παρτίδες.

Στην εικόνα που επισυνάπτω.
Τα δεδομένα του mash eff με την μπλέ γραμμή να είναι με cold sparge και με την κόκκινη χωρίς. Παρατηρούμε σχεδόν 10 μονάδες παραπάνω στο mash eff και η κλίση προς τα μεγαλύτερα OG είναι λίγο μικρότερη.
*Ενα πολύ υψηλό mash eff στις μπλε κουκίδες ήταν σε παρτίδα που έκανα sparge με σχεδόν 20% του συνόλου του νερού.

Η διαδικασία που ακολουθώ είναι απλή, χρησιμοιποιώ κρύο νερό κατευθείαν από την όσμωση και συνήθως ρίχνω το pH στο 5.2-5.4 με φωσφορικό οξύ. Η ποσότητα νερού είναι συνήθως στο 10% του συνολικού νερού που χρησιμοποιώ στο mash. Μόλις στύψω την σακούλα την περιχύνω προσεκτικά με το νερό και την ξαναστίβω. Κρύο νερό οπότε

Ggaif

  • Μηνύματα: 507
    • Προφίλ
    • Coffee4u
Απ: BIAB και cold sparge
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 17, 2015, 10:46:05 πμ »
Για ξαναπέστο αυτό τρελέ επιστήμονα.  Ρίχνεις κρύο νερό αντί για ζεστό στο mashout? 'Η κάνεις και ξέπλυμα με γύρω στους 75 μετά?

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.100
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: BIAB και cold sparge
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 17, 2015, 11:20:31 πμ »
What's the point δεν μας είπες...
Αν κάνουμε sparge θα ανεβάσουμε απόδοση είναι το μόνο σίγουρο. Αν είναι να φυλαξω χ ποσό νερού σε ένα άλλο σκεύος δεν κάνω biab στήνω 2-3 δοχεία και κάνω καλύτερο sparge.Οπότε και περισσότερη απόδοση ίσως και ποιο by the book  μετατροπή.


Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


delomixal

  • Επισκέπτης
Απ: BIAB και cold sparge
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 17, 2015, 02:17:17 μμ »
What's the point δεν μας είπες...
Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Δεν χρειάζεσαι μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις πιο γρήγορα το αρχικό νερό, αν δεν χρησημοποιείς ΑΟ μπορείς να διαβρέχεις και κατευθείαν, αν χρησιμοποιείς  το άλλο δοχείο μπορεί να είναι ο κουβάς ζύμωσης, χρειάζεσαι λιγότερα αλλατα και ρυθμίζεις ευκολότερα το νερό για το ph.

Ααα μπορείς και αραιώνεις μέχρι την επιθυμητή πυκνότητα


 θα είναι ΒΙΑΒ αλλα και δεν θα είναι..... σαν χειροκήνητο grainfather ένα πράγμα :)



« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 17, 2015, 02:22:15 μμ από delomixal »

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.100
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: BIAB και cold sparge
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 17, 2015, 03:02:13 μμ »
Όλα γίνονται αλλά δεν είναι Biab εκεί χάνεται το νόημα εδώ από 1-1/2 vessel πάμε για το no vessel και μου λέτε για sparge η το κάνεις η δε το κάνεις. :-P :-P

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


augoustin

  • Επισκέπτης
Απ: BIAB και cold sparge
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 17, 2015, 05:00:18 μμ »
Κωστα και εγω την ιδια διαδικασια κανω στο περιπου..
Επειδη δεν εχω ΑΟ βραζω το νερο την προηγουμενημερα ,  συνολικη ποσοτητα περιπου 45 λιτρα.

Την επομενη μερα το επεξεργαζομαι ( αλατα και ph) και βγαζω στην ακρη μια ποσοτητα ( οση περισσευει απο το νερο που χρησιμοποιω για mashing που ειναι σε αναλογια 3,5-4 : 1 νερο/βυνη ) Αυτο ειναι σε θερμοκρασια περιπου 50 βαθμους  οταν τελειωνω την σακχαροποιηση και το χρησιμοποιω για ξεπλυμα.
Εχω παρατηρηση μεγαλη αυξηση στο efficiency με αυτον τον τροπο.

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.100
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: BIAB και cold sparge
« Απάντηση #6 στις: Δεκέμβριος 17, 2015, 05:44:43 μμ »
Συνεχιζετε το τρολαρισμα κρυφοspargaκια ....
Ανοιξτε ενα νεο θεμα να συζητησουμε για κανενα doable συστημα αυτοματοποιημενο και με καλες επιδοσεις ...


ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: BIAB και cold sparge
« Απάντηση #7 στις: Δεκέμβριος 18, 2015, 10:59:16 πμ »
Δεν χρειάζεσαι μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις πιο γρήγορα το αρχικό νερό, αν δεν χρησημοποιείς ΑΟ μπορείς να διαβρέχεις και κατευθείαν, αν χρησιμοποιείς  το άλλο δοχείο μπορεί να είναι ο κουβάς ζύμωσης, χρειάζεσαι λιγότερα αλλατα και ρυθμίζεις ευκολότερα το νερό για το ph.

Ααα μπορείς και αραιώνεις μέχρι την επιθυμητή πυκνότητα
+1
Για 3 λιτρα sparge μια κατσαρολα ειναι κομπλε...

Όλα γίνονται αλλά δεν είναι Biab εκεί χάνεται το νόημα εδώ από 1-1/2 vessel πάμε για το no vessel και μου λέτε για sparge η το κάνεις η δε το κάνεις. :-P :-P

To ξέρω οτι είσαι τέτοιος για εσένα έγραψα αυτά που έγραψα στην αρχή :P

Ενα ενδιαφέρον νόημα που έχει το, πανεύκολο όπως περιέγραψε και ο Τοκ-μαν, cold sparge είναι πως σε παρτίδες με μεγάλα OG γλιτώνεις αρκετή βύνη με 10+% mash eff.

Συνεχιζετε το τρολαρισμα κρυφοspargaκια ....
Ανοιξτε ενα νεο θεμα να συζητησουμε για κανενα doable συστημα αυτοματοποιημενο και με καλες επιδοσεις ...

Αυτά τα αυτόματα με mcράδες κλπ ο πρόεδρας!

augoustin

  • Επισκέπτης
Απ: BIAB και cold sparge
« Απάντηση #8 στις: Δεκέμβριος 18, 2015, 12:53:52 μμ »
 8) Τωρα περιμενω να μου ερθουν υλικα να βαλω στο μηχανημα και ανακυκλοφορια :D

Σε λιγο καιρο θα γινει ρομποτ που θα βαζει μονο του μπυρες  ;D

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.100
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: BIAB και cold sparge
« Απάντηση #9 στις: Δεκέμβριος 18, 2015, 02:02:09 μμ »
Αντε ντε...

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.100
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: BIAB και cold sparge
« Απάντηση #10 στις: Δεκέμβριος 18, 2015, 02:09:19 μμ »
Νομιζω οτι βρηκα την λυση στο No Vessel brewing ...
Αυγουστινε θα φτιαχνω μπυρα σπιτι σου ... Η ακομα καλυτερα θα σου δινω παραγγελια...