Αποστολέας Θέμα: Cold crashing  (Αναγνώστηκε 261 φορές)

spsppetrakis

  • Επισκέπτης
Cold crashing
« στις: Δεκέμβριος 15, 2015, 11:15:07 μμ »
Καλησπέρα, έκανα πριν καμία εβδομάδα την πρώτη μου all-grain μπίρα και ένα από τα λάθη μου ήταν ότι πηρά μαζί στον κάδο ζύμωσης όλη την μούργα από τον βρασμό, τώρα παλεύω να απαλλαχτώ από αυτό και να έχω λίγο καλύτερη διαύγεια στην μπίρα. Είπα να κάνω cold crashing στο secondary, έχω ένα ψυγείο παλαιό αλλά προς το πάρων δεν έχω εξωτερικό θερμοστάτη.

Αν κάνω μια ψύξη  μεταξύ 4-8 Co θα έχω καθόλου αποτέλεσμα?
Και δεύτερων αν βάλω και ζελατίνη θα μου μείνει αρκετή μαγιά για ενανθράκωση?

Ggaif

  • Μηνύματα: 506
    • Προφίλ
    • Coffee4u
Απ: Cold crashing
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 15, 2015, 11:52:26 μμ »
Η συνήθης μέθοδος cold crashing είναι κατέβασμα της θερμοκρασίας του γλεύκους όσο πιο κοντά στους 0βαθμούς και κράτημα εκεί για δύο μέρες ή και περισσότερο.  Η προσθήκη ζελατίνης συνίσταται  για διαύγαση του γλεύκους και μάλιστα δουλεύει καλύτερα αν πέσει σε γλεύκος με θερμοκρασίες ψυγείου.   Οπότε καλά το πας, θα πρόσθετα μάλιστα ότι εγώ συνήθως ρίχνω όσο πιο πολύ trub μπορώ μέσα στον κάδο ζύμωσης (είναι καλό για την μαγιά) και στο τέλος της ζύμωσης, την περνάω από την παραπάνω διαδικασία.

spsppetrakis

  • Επισκέπτης
Απ: Cold crashing
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 16, 2015, 09:02:42 πμ »
Θα εχω αρκετη μαγια, μετα την ζελατινη, για ζυμωση μεσα στην φιαλη?

Στάλθηκε από το GT-I9505 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Eviva

  • Επισκέπτης
Απ: Cold crashing
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 16, 2015, 01:01:46 μμ »
4-6 είναι η συνήθως η θερμοκρασία για Cold-Crushing, αν π.χ. έχεις μια μαγιά με χαμηλό Flocculation τότε συνήθως πας προς τους 0 για πιο γρήγορη καθίζηση. Πρόσεχε όμως μην παγώσει η μπίρα γιατί η μαγιά θα σου αφήσει "χρόνους".
Η ζελατίνη θα επηρεάσει λίγο την μαγιά σου αλλά θα σου αφήσει κύτταρα για την ενανθράκωση οπότε μην ανησυχείς.


georgev

  • Επισκέπτης
Απ: Cold crashing
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 16, 2015, 01:02:34 μμ »
Ναι μη σε νοιάζει....μια χαρά θα είσαι.

ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: Cold crashing
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 16, 2015, 09:33:47 μμ »
Θα εχω αρκετη μαγια, μετα την ζελατινη, για ζυμωση μεσα στην φιαλη?

Στάλθηκε από το GT-I9505 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σίγουρα ναι και γενικά δεν πειράζει που πήρες το κατακάθι από τον βρασμό, απλά θα ταλαιπωρηθείς λίγο παραπάνω! Εγώ στην θέση σου θα βασιζόμουν σε 5-6 μέρες cold crash και προσεκτική μετάγγιση αντί για ζελατίνη ή άλλους fining agents