Αποστολέας Θέμα: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα  (Αναγνώστηκε 695 φορές)

makis_weiss

  • Επισκέπτης
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #15 στις: Σεπτέμβριος 18, 2015, 10:44:34 μμ »
Το έκανα το τεστ με το ιωδιο στα 15 λεπτά δεν άλλαξε το χρώμα, έκανα το ίδιο και στα 30 λεπτά και πάλι δεν άλλαξε το χρώμα, ήταν να κάνω και στα 45 και στα 60 αλλά νόμιζα πως έκανα λάθος και δεν το συνέχισα.
Έκανα mashing και με τα 5,5 λίτρα νερό και απλά στο τέλος εστιψα καλά, οτι κάνω δηλαδή και σε μια κανονική παρτίδα BIAB.

augoustin

  • Επισκέπτης
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #16 στις: Σεπτέμβριος 18, 2015, 11:11:24 μμ »
.. Χμμ δοκιμασε να κανεις mashing  με μικροτερη αναλογια νερου προς βυνη και μετα με το υπολοιπο νερο να κανεις ξεπλυμα.

Οσο για το σταρτερ που λες .. αφου εχεις κρατησει το wort κανε μια δοκιμη με ιωδιο να δεις αν εχει αμυλα μεσα του . Αν εχει πετα το αν δεν εχει  σου προτινω να κανεις το σταρτερ απο σημερα η αυριο γιατι μεχρι την τριτη ειναι πολλες μερες ακομα και σε καδο με αεροπαγιδα. 

delomixal

  • Επισκέπτης
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #17 στις: Σεπτέμβριος 22, 2015, 11:42:50 πμ »
Το έκανα το τεστ με το ιωδιο στα 15 λεπτά δεν άλλαξε το χρώμα, έκανα το ίδιο και στα 30 λεπτά και πάλι δεν άλλαξε το χρώμα, ήταν να κάνω και στα 45 και στα 60 αλλά νόμιζα πως έκανα λάθος και δεν το συνέχισα.
Έκανα mashing και με τα 5,5 λίτρα νερό και απλά στο τέλος εστιψα καλά, οτι κάνω δηλαδή και σε μια κανονική παρτίδα BIAB.


Αν έγινε η σακχαροποίηση σε κατω απο 15' οπως λένε οι προδιαγραφές λογικό που δεν άλλαξε το χρώμα...

ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #18 στις: Σεπτέμβριος 24, 2015, 04:50:21 μμ »

Αν έγινε η σακχαροποίηση σε κατω απο 15' οπως λένε οι προδιαγραφές λογικό που δεν άλλαξε το χρώμα...

Οπως επίσης πιθανό να έκανες λάθος κατά το τεστ :p

makis_weiss

  • Επισκέπτης
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #19 στις: Σεπτέμβριος 24, 2015, 05:18:28 μμ »
Το τεστ αλήθεια είναι δεν το είχα ξανακάνει. Πήρα λοιπόν σε ένα μικρό πατάκι και έριξα λίγο γλεύκος και απο πάνω έριξα μια δυο σταγόνες ιωδιο. Μόλις το έριξα δεν άλλαξε το χρώμα του. Τώρα παίζει να έχει επηρεάσει και το ιωδιο? Το έχω πάρα πολύ καιρό και μπορεί να είχε λήξει κι ολας. Θα το δω αύριο. Πάντως ρε παιδιά έχω προβληματιστεί με το mashing. Έβαλα μια μπύρα εχθές ( την black widow για την ακρίβεια του φίλου Βενιού)  και είπα να δοκιμάσω 90 λεπτο mashing, με αποτέλεσμα να πέσω πολύ έξω....  1064 OG η συνταγή 1046 εγώ.... Συνήθως πέφτω κοντά, δεν ξέρω τι πήγε λάθος.

georgev

  • Επισκέπτης
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #20 στις: Σεπτέμβριος 25, 2015, 12:53:37 πμ »
έκανες mash out? Είσαι σιγουρος για τις θερμοκρασίες που έπιασες? κάτι δεν έκανες σωστά μάλλον, ή δε μέτρησες σωστά.

sokinsilihok

  • Επισκέπτης
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #21 στις: Σεπτέμβριος 25, 2015, 08:25:16 πμ »
Το τεστ αλήθεια είναι δεν το είχα ξανακάνει. Πήρα λοιπόν σε ένα μικρό πατάκι και έριξα λίγο γλεύκος και απο πάνω έριξα μια δυο σταγόνες ιωδιο. Μόλις το έριξα δεν άλλαξε το χρώμα του. Τώρα παίζει να έχει επηρεάσει και το ιωδιο? Το έχω πάρα πολύ καιρό και μπορεί να είχε λήξει κι ολας. Θα το δω αύριο. Πάντως ρε παιδιά έχω προβληματιστεί με το mashing. Έβαλα μια μπύρα εχθές ( την black widow για την ακρίβεια του φίλου Βενιού)  και είπα να δοκιμάσω 90 λεπτο mashing, με αποτέλεσμα να πέσω πολύ έξω....  1064 OG η συνταγή 1046 εγώ.... Συνήθως πέφτω κοντά, δεν ξέρω τι πήγε λάθος.
βαλε και την συνταγή στις "συνταγές" να την συζητήσουμε

nfragol

  • Επισκέπτης
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #22 στις: Σεπτέμβριος 25, 2015, 11:15:12 πμ »
Σε τι θερμοκρασια γλευκους μετρας ?
Υπολογιζεις την διαφορα βαση θερμοκρασιας ?

makis_weiss

  • Επισκέπτης
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #23 στις: Σεπτέμβριος 26, 2015, 10:27:52 πμ »
Έχω υπολογίσει και την διαφορά θερμοκρασίας....  :-\

pmalichoudis

  • Επισκέπτης
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #24 στις: Νοέμβριος 25, 2015, 10:45:46 μμ »
έκανες mash out? Είσαι σιγουρος για τις θερμοκρασίες που έπιασες? κάτι δεν έκανες σωστά μάλλον, ή δε μέτρησες σωστά.

Γιώργο, είτε έκανε ή δεν έκανε mash out, ή αν έκανε σε άλλες θερμοκρασίες, δεν επηρεάζει το αρχικό gravity (έχω γράψει σίγουρα την λέξη... αλλά βαριέμαι τώρα να το ψάξω)... το τελικό μόνο αλλάζει... τα σάκχαρα τα παίρνεις όλα ανεξάρτητα από την θερμοκρασία, το πόσα τελικά έχουν σπάσει σε απλά σάκχαρα και πόσα έχουν μείνει "δεξτρινωμένα" καθορίζει η θερμοκρασία..

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.100
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #25 στις: Νοέμβριος 26, 2015, 09:37:50 πμ »
Με mash out αντε να πάρεις ένα δύο βαθμούς και αν...Μήπως υπολογίζεις γενικότερα λάθος όγκους και ποσότητες τι πρόγραμμα υπολογισμού χρησημοποιεις? Αν χρησημοποιεις τα γνωστά beersmith, brewmate ίσως έχεις ρυθμίσει κάτι λάθος κάνε ένα κόπο την επόμενη φορά μαζί με τα στοιχεία του εξοπλισμού σου και βάλε την συνταγή που θέλεις να ακολουθήσεις να σου ανεβάσω ένα εξελ που έχει όλες τις παραμέτρους για να το ακολουθήσεις κατά γράμμα να βρεις σε ποιο σημείο γίνεται το λάθος. Υπάρχει περίπτωση το η τα θερμομετρα σου να χάνουν αρκετά ?

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.100
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Τεχνικά χαρακτηριστηκά βυνών Βεργίνα
« Απάντηση #26 στις: Νοέμβριος 27, 2015, 12:29:05 μμ »
Μερικα σημεια που χρειαζονται προσοχη...
http://www.biabrewer.info/viewtopic.php?f=21&t=2983#p44397
Ποστ νουμερο 18.