Αποστολέας Θέμα: Μεταβολή πίκρας και λυκίσκοι με υψηλό ΑΑ  (Αναγνώστηκε 200 φορές)

Thanos_Gothenburg

  • Επισκέπτης
Μεταβολή πίκρας και λυκίσκοι με υψηλό ΑΑ
« στις: Αύγουστος 11, 2015, 11:47:58 μμ »
Από γέυση μου άρεσε. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί δεν είναι πικρή πλέον. Την Ημέρα του brewday την έλεγες αρκετά πικρη...σωστή IPA.

Ισως αυτο εχει να κανει με το οτι χρησιμοποιηθηκαν λυκισκοι μονο υψηλου alpha acid ( ; )

Την επαθα και γω προσφατα που ειχα φτιαξει IPA με υψηλου alpha λυκισκους και ενω οταν τη δοκιμασα πριν να χωσω μαγια ηταν γάματα πικρη, μετα εξαφανιστηκε η πικραδα.

Αντιγραφω απο το βιβλιο του Randy Mosher "Radical Brewing":

Many recipes will add the largest quantity of the hops at the beginning of the boil, then smaller amounts in the middle and at the end. This results in most of the bitterness coming from the first hop addition, and with a relatively small amount of hop aroma in the finished beer. At some point I started calculating hop bitterness and decided on how much bitterness I wanted out of the each hop addition. If you want, say, a third of your bitterness to come from each of the early, middle and late hop additions, the quantities used change dramatically - relatively small amounts in the early addition, fairly large quantities in the second (half hour) addition, and very large amounts in the final aromatic dose.

My personal opinion is that there are few legitimate homebrew uses for high-alpha hops. Developed at the request of brewery accountants, they're just one more example of the "Department of Improvements" wrecking a good thing by trying to jam their kind of progress down our throats. Most high-alpha hops have somewhat coarse personalities and feel a little out of place for many traditionally inspired beers. And why shouldn't they? They're just raw feedstock for the extraction process.

Main factors that determine how much of this bitterness gets into the beer can be taken into account in your calculations. They are:

- Boil time : Longer (up to 1.5 hours) means better utilization
- Wort gravity: Higher (above 1.030) means lower utilization
- Quantity: More is more, up to about 100 IBU
- Pellets vs Whole: Pellets will yield about 25 percent more IBU than whole

Δεν λεω οτι κανατε κατι λαθος, ενδεχομενως η ιδια συνταγη με λυκισκους χαμηλου alpha να δωσει τη πικραδα που λειπει.

Μια δοκιμη θα πεισει!

Cheers!

georgev

  • Επισκέπτης
Απ: Μεταβολή πίκρας και λυκίσκοι με υψηλό ΑΑ
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 12, 2015, 12:39:45 πμ »
σε ποια σελίδα τα γράφει αυτά? θελω να διαβάσω και τα υπολοιπα

Thanos_Gothenburg

  • Επισκέπτης
Απ: Μεταβολή πίκρας και λυκίσκοι με υψηλό ΑΑ
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 12, 2015, 11:54:47 πμ »
Σελιδες 52 και 64 Γιωργο!

giorgosl

  • Επισκέπτης
Απ: Μεταβολή πίκρας και λυκίσκοι με υψηλό ΑΑ
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 12, 2015, 05:49:34 μμ »
σε ποια σελίδα τα γράφει αυτά? θελω να διαβάσω και τα υπολοιπα

Μην πεις όμως τι γίνεται στο τέλος, θέλω να το διαβάσω και εγώ

Γιώργο, όταν λες την ημέρα του Brewday εννοεις ότι το γλεύκος με πυκνότητα 1058 σου φάνηκε πικρό και μετά με 1002 όχι; Περίεργο αυτο
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 12, 2015, 05:51:48 μμ από Γιώργος Λ »

georgev

  • Επισκέπτης
Απ: Μεταβολή πίκρας και λυκίσκοι με υψηλό ΑΑ
« Απάντηση #4 στις: Αύγουστος 12, 2015, 06:53:37 μμ »
Μην πεις όμως τι γίνεται στο τέλος, θέλω να το διαβάσω και εγώ

Γιώργο, όταν λες την ημέρα του Brewday εννοεις ότι το γλεύκος με πυκνότητα 1058 σου φάνηκε πικρό και μετά με 1002 όχι; Περίεργο αυτο
αυτό ακριβώς. Δεν ξέρω τι έγινε. Ίσως κάποιοι από τους πιο παλιούς να χουν κάποια ιδέα. Αυτό που λέει ο Θάνος πάντως μάλλον έχει κάποια βάση.

giorgosl

  • Επισκέπτης
Απ: Μεταβολή πίκρας και λυκίσκοι με υψηλό ΑΑ
« Απάντηση #5 στις: Αύγουστος 12, 2015, 07:11:08 μμ »
Το κείμενο που έβαλε ο Θάνος, απ 'οτι κατάλαβα, λέει ότι λόγω της χρήσης λυκίσκων με υψηλά AA  κταλήγουμε να έχουμε μπίρες με λιγότερα αρώματα και χαρακτήρα και δίνει συμβουλές ώστε να πάρουμε την επιθυμητή πικράδα από λυκίσκους με χαμηλότερα ΑΑ ώστε να έχουμε και πικράδα και αρώματα. Αυτό. Δεν το βλέπω σχετικό με το δικό σου θέμα
« Τελευταία τροποποίηση: Αύγουστος 12, 2015, 07:13:09 μμ από Γιώργος Λ »

Thanos_Gothenburg

  • Επισκέπτης
Απ: Μεταβολή πίκρας και λυκίσκοι με υψηλό ΑΑ
« Απάντηση #6 στις: Αύγουστος 12, 2015, 09:14:53 μμ »
Το κείμενο που έβαλε ο Θάνος, απ 'οτι κατάλαβα, λέει ότι λόγω της χρήσης λυκίσκων με υψηλά AA  κταλήγουμε να έχουμε μπίρες με λιγότερα αρώματα και χαρακτήρα και δίνει συμβουλές ώστε να πάρουμε την επιθυμητή πικράδα από λυκίσκους με χαμηλότερα ΑΑ ώστε να έχουμε και πικράδα και αρώματα. Αυτό. Δεν το βλέπω σχετικό με το δικό σου θέμα

Ενδεχομενως να μην ειναι πολυ σχετικο οπως λες (αν και θεωρω οτι ειναι), αλλα ειναι το πρωτο πραγμα που σκεφτηκα οταν ειδα τι εγραψε ο Γιωργος.

Ας μας πει κανας brewmaster γιατι και πως.