Ψηφοφορία

Χρησιμοποιείται γαλακτικό οξύ ή acid malt?

Γαλακτικό οξύ
4 (66.7%)
Acidulated malt
2 (33.3%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 0

Αποστολέας Θέμα: Acidulated Malt  (Αναγνώστηκε 299 φορές)

georgev

  • Επισκέπτης
Acidulated Malt
« στις: Απρίλιος 07, 2015, 03:34:47 μμ »
Παιδες θελω τα φωτα σας.

Σκεφτομαι να χρησημοποιήσω acid malt στιην επόμενη συνταγη για να προσαρμόσω το ph λιγάκι.

Το νερό της Αθήνας εχει γυρω στο 7.5 ph.
υπάρχει καποιος μπούσουλας, ή καποιο excel, για το ποσο acid malt πρεπει να βαλουμε για να φτασει κοντα στο 5.5?
Διαβασα στο internet οτι η weyermann προτεινει 1% για να πεσει 0.1 μονάδες.αληθέυει?

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 1.073
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Acidulated Malt
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 07, 2015, 03:48:57 μμ »
Κάπου εκεί είναι το πεχα του νερού δεν έχει σχέση με το πεχα της σακχαροποιησης αν ζυμώνεις σχετικά σκούρες μπύρες με λίγη acid και ασβέστιο θα είσαι οκ

ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: Acidulated Malt
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 07, 2015, 05:21:15 μμ »
Όπως λέει ο Νίκος, το pH του νερού είναι άσχετο με το pH σακχαροποίησης.

Στην τελική, η προσθήκη (γα)λακτικού οξέος είναι πιο ελεγχόμενη από την προσθήκη acidulated malt. Αυτό το γράφω κυρίως γιατί δεν έχω βρεις specs με την ακριβή ποσότητα (γα)λακτικού που περιέχεται στην βύνη, ούτε έχω κάνει κανένα πείραμα. Σε αντίθεση η προσθήκη (γα)λακτικού οξέος γίνεται με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.
Οπότε είναι πιο φθηνό και ελεγχόμενο το γαλακτικό οξύ από την acidulated malt.

nfragol

  • Επισκέπτης
Απ: Acidulated Malt
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 08, 2015, 09:23:20 πμ »
Λενε οτι η ποσοτητα του γαλακτικου οξεος ειναι 2-3 % στο acid malt. Παντως μονο του το acid malt δεν φτανει.

Αν βαλεις πολυ κινδυνευεις να σου ξυνιζει η γευση της μπυρας.

Καλυτερη λυση για μενα ειναι να παρεις ενα φτυνω συστημα ΑΟ για να φτιαχνεις το νερο σου οπως θελεις.

ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: Acidulated Malt
« Απάντηση #4 στις: Απρίλιος 08, 2015, 04:31:31 μμ »
Λενε οτι η ποσοτητα του γαλακτικου οξεος ειναι 2-3 % στο acid malt. Παντως μονο του το acid malt δεν φτανει.

Αν βαλεις πολυ κινδυνευεις να σου ξυνιζει η γευση της μπυρας.

Καλυτερη λυση για μενα ειναι να παρεις ενα φτυνω συστημα ΑΟ για να φτιαχνεις το νερο σου οπως θελεις.

Ακριβώς, το 2-3% έχει διαφορά 1%! WTF! σε 100γρ 1γρ?

Όσο και να είναι γαμάτη αγορά για την οικοζυθοποίηση η AO, ακομα και με AO υπάρχουν στυλ μπύρας που θέλουν σιγουρα προσθήκη κάποιου οργανικού οξέος για να πέσει το pH στο ~5.4. Επίσης υπάρχουν μικροοργανισμοί(βλέπε βρετανομύκητας) οι οποίοι χρησιμοποιούν το λακτικό οξύ για να σχηματίσουν εστέρες με πολύ ενδιαφέροντα αρώματα...

panoz

  • Επισκέπτης
Απ: Acidulated Malt
« Απάντηση #5 στις: Απρίλιος 08, 2015, 09:38:09 μμ »
Μεχρι στιγμης εχω προσθεσει μονο λακτικο οξυ.

Σε περιπτωσεις ομως που οι προσθηκες ειναι μεγαλες και πιθανως δεν θελω να ριξω το HCO3 αλλο θα επελεγα acid malt ή μιξη των δυο.

Για να δεις ομως που θα κυμανθει το mash ph σου παιζει ρολο ολο το grain bill σου. Σε τι EBC θα κινηθεις κλπ.