Αποστολέας Θέμα: πρόβλημα apa  (Αναγνώστηκε 764 φορές)

mitrostolis

  • Επισκέπτης
πρόβλημα apa
« στις: Νοέμβριος 04, 2014, 04:30:51 μμ »



καλημέρα κύριοι,έφτιαξα μια ΑPA 27/9 με εκχυλίματα.ΟΙ μπουρμπουλήθρες σταμάτησαν τη τρίτη μέρα,περνώ σημερα μέτρηση 1030 από 1051.Από άρωμα σκίζει,τρομερόs o cascade.Τη μόνη πατάτα που έκανα ήταν οτι έριξα τη ΜΑΓΙΑ 29-30,ξέχασα θερμοκρασία ζυμωσής 22-20.       Τι κάνω τωρα ειναι και η πρώτη μου ΑPA;







ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 04, 2014, 04:41:30 μμ »
Καλησπέρα,
δεν βλέπω κάποιο τεράστιο φαουλ, αν εξαιρέσεις την θερμοκρασία ζύμωσης.

Πες μου μερικά πράγματα
1. με τί μέτρησες πυκνότητα, πυκνόμετρο ή διαθλασίμετρο? 1030 είναι τεράστιο
2. η ενυδάτωση της μαγιάς έγινε στους 30C ή έβαλες την μαγιά στον κάδο που ήταν στους 30C σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20-22C?

Γενικά μην αγχώνεσαι, όλα θα πάνε καλά :)

mitrostolis

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 04, 2014, 04:51:51 μμ »
Καλησπέρα,μέτρησα με πυκνομετρο και έριξα τη ΜΑΓΙΑ όταν το γλευκος ήταν στους 29-30.Ζυμωσε στους  22-20.Σε ευχαριστω για την αμεσότητΑ!

mariolakas

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 04, 2014, 05:49:59 μμ »
Γενικα τα εκχυλισματα εχουν παρα πολλα αζυμωτα μεσα. Αν δε σου κανει κοπος γραψε μια την συνταγη και τι μαγια χρησιμοποιησες.

mitrostolis

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 04, 2014, 07:23:40 μμ »
Θα τη γράψω αύριο συνάδελφε,γιατι αγχωθηκα και για να μου φύγει χτύπησα 2 αραβικές με παστουρμα,Κασεράκι,ντοματουλα με συνοδια triple 8 μηνών,2 και απο αυτες!Ευχαριστω και καλό σας βράδυ.

ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 04, 2014, 08:00:38 μμ »
χα χαχααχ χα χ αχα χα χα
πείνασα με αυτά που έγραψες!

Μερικές αναγκαίες έξτρα πληροφορίες:
Μέτρα με το πυκνόμετρο πάλι ένα δείγμα γύρω στους 20C και πες μου το αποτέλεσμα. Στροβίλισε το πυκνόμετρο ώστε να μην κολλήσει πάνω του καμία φυσαλίδα CO2. 1030 FG δεν παίζει απλά...

Πες μου περισσότερα για την διαδικασία
1. Έριξες την μαγιά κατευθείαν στο γλεύκος στην κατσαρόλα που κρύωνες όταν η θερμοκρασία ήταν 29-30C και μόλις η θερμοκρασία έπεσε στους 20-22C την έβαλες στο κάδο αφήνοντας πίσω το κατακάθι?
2. Εριξες την ζύμη στο γλεύκος όταν αυτό ήταν στον κάδο ζύμωσης(πλαστικό?) στους 29-30C και την έβαλες στο ψυγείο στους 5C για να πέσει στους 20-22?
3. Αν έκανες κάτι άλλο περιέργραψέ το με λεπτομέρεια.

mitrostolis

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 05, 2014, 03:13:51 πμ »
Καλημέρα κύριοι.η συνταγή 500 γρ cars blond,dextrine500 γρ 2500γρ dme μαγιά της lesaffre American ale,ολα αυτά για 20 λίτρα.κρύωσα μέχρι 45 στη κατσαρόλα,έριξα στο κάδο και με τη προσθήκη παγωμένου νερού κατέβηκα 29-30,σπερνω τη ΜΑΓΙΑ απευθείας πάνω στο γλευκος,κλείνω και φεύγω.την επόμενη μέρα ζυμώνε κανονικα στους 22,καλή τύχη

mitrostolis

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 05, 2014, 07:38:40 πμ »
Και τωρα είδα το λάθος,250γρ dextrine η συνταγή 500 έριξα εγω

ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 05, 2014, 11:27:45 πμ »
κατέβηκα 29-30,σπερνω τη ΜΑΓΙΑ απευθείας πάνω στο γλευκος,κλείνω και φεύγω.την επόμενη μέρα ζυμώνε κανονικα στους 22,καλή τύχη

Μαν, η ζύμωση έγινε στους 30C που είναι λίγο ακραίο οπότε θα περιμένεις σχετικά αυξημένους εστέρες(φρουτώδη αρώματα) από την μαγιά και μερικές ανώτερες αλκοόλες. Βέβαια η US-05 είναι η ιδανική μαγιά να κάνεις κάτι σχετικά ουδέτερο σε τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες.
Γενικά η ενυδάτωση στο γλεύκος δεν προτείνεται απο κανέναν προμηθευτή καθώς δίνει κάτω απο 60% viability των κυττάρων της μαγιάς.

Σίγουρα κάποια μέτρηση σου δεν ήταν λάθος, δηλαδή σίγουρα μετρησες 30C πριν και τώρα θερμοκρασία γλεύκους 22C και παρατηρείς φυσαλίδες στην αεροπαγίδα?

Ρωτάω γιατί λόγω:
* αυξημένης θερμοκρασίας "εμβολιασμού"(Pitching temp)
*σχετικά μικρής ποσότητας ζυμώσιμων(~12plato),
*θερμοχωρητικότητας του γλεύκους(περίπου σαν του νερού)
*θερμοκρασίας που παράγεται κατά την ζύμωση(εξώθερμη αντίδραση)
η θερμοκρασία δύσκολα θα έπεφτε 7-8C αν ο κάδος είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος...

Ανεξάρτητα πάρε άλλη μια μέτρηση της πυκνότητας κάποια στιγμή γιατί 1030 είναι πολύ ψηλά γιατί αυτές τις συνθήκες.

mitrostolis

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 05, 2014, 11:52:18 πμ »
Η φυσαλίδες σταμάτησαν από την τετάρτη μέρα.όταν έριξα τη μαγιΑ το γλευκος είχε29 βα
θμούς σε περιβάλλον 20 βαθμών,την επόμενη ζυμώνε στους 22 σε περιβάλλον 20.ξανά μέτρησα με άλλο πυκνομετρο 1030

ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 05, 2014, 01:06:59 μμ »
Δεν παίζει μαγιά με 40% attenuation, κάτι δεν πάει καλά...
Αν το θεωρήσω σωστή μέτρηση παίζει να "γλυκάθηκε" από τα απλά σάκχαρα και έχασε την ικανότητά της η ζύμη να ζυμώνει την μαλτόζη του DME? Δεν το έχω πάθε ποτέ βέβαια...

Δοκίμασε λίγο με το στόμα σου το δείγμα, αν είσαι 1030(απο 1050) θα έχει πάρα πάρα ΠΑΡΑ πολύ γλύκα. Ισχύει ή την νιώθεις σχετική ξηρή?

mitrostolis

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 05, 2014, 01:20:22 μμ »
2 σωλήνες έχω πιει γλυκια δε τη λες με τιποτα

ksiwzos

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 05, 2014, 03:37:15 μμ »
2 σωλήνες έχω πιει γλυκια δε τη λες με τιποτα


Εκεί ταιριάζει το αρχαίο Κινεζικό ρητό όλων των ζυθοποιών
之前的任何韵律设备始终相信你的嘴
"Να εμπιστεύεσαι περισσότεορ το στόμα σου από οποιοδήποτε άλλη μετρητική συσκευή"
:)
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 05, 2014, 03:38:46 μμ από Κώστας Σιώζος »

mitrostolis

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #13 στις: Νοέμβριος 05, 2014, 04:11:10 μμ »
Καλό αυτό,να μαθαίνουμε και εμείς τα ψάρια.και τωρα πως  οδεύω!

mariolakas

  • Επισκέπτης
Απ: πρόβλημα apa
« Απάντηση #14 στις: Νοέμβριος 05, 2014, 09:53:12 μμ »
Με την συγκεκριμενη μαγια μου κανει εντυπωση να σταματησει η ζυμωση. (Την us-05 χρησιμοποιησες, ή δεν καταλαβα καλα; )
Απο αερισμο του γλευκους πως τα πηγες; Πιο πολυ προς τα εκει θα προσανατολιζομουνα. Να τα κλαταρε η μαγια το θεωρω λιγο δυσκολο, εως απιθανο.
Θα σου ελεγα να κανεις μια μεταγγιση για να παρει λιγο αερα η μπυρα σου και να την αφησεις για καμια εβδομαδα. Γενικα παντως με extract και μαλτοδεξτρινη να περιμενεις αρκετα αζυμωτα, οποτε και σχετικα ψηλο fg.