Hellenic Homebrewers Association

Μέθοδοι Ζυθοποίησης => Ζυθοποίηση με χρήση σάκου (BIAB) => Μήνυμα ξεκίνησε από: ksiwzos στις Δεκέμβριος 17, 2015, 09:06:29 πμ

Τίτλος: BIAB και cold sparge
Αποστολή από: ksiwzos στις Δεκέμβριος 17, 2015, 09:06:29 πμ
Ξέρω πως αυτό είναι ένα αρκετά ταμπού για τους BIABάρμπες, η προσθήκη οποιουδήποτε άλλου βήματος στην διαδικασία εκτός των απολύτως απαραιτήτων. Σίγουρα λοιπον μπορείς να κάνεις πολύ ωραίες μπύρες και χωρίς sparge στο BIAB, εγω όμως θα περιγράψω τί κάνω στις 5-10 τελευταίες παρτίδες.

Στην εικόνα που επισυνάπτω.
Τα δεδομένα του mash eff με την μπλέ γραμμή να είναι με cold sparge και με την κόκκινη χωρίς. Παρατηρούμε σχεδόν 10 μονάδες παραπάνω στο mash eff και η κλίση προς τα μεγαλύτερα OG είναι λίγο μικρότερη.
*Ενα πολύ υψηλό mash eff στις μπλε κουκίδες ήταν σε παρτίδα που έκανα sparge με σχεδόν 20% του συνόλου του νερού.

Η διαδικασία που ακολουθώ είναι απλή, χρησιμοιποιώ κρύο νερό κατευθείαν από την όσμωση και συνήθως ρίχνω το pH στο 5.2-5.4 με φωσφορικό οξύ. Η ποσότητα νερού είναι συνήθως στο 10% του συνολικού νερού που χρησιμοποιώ στο mash. Μόλις στύψω την σακούλα την περιχύνω προσεκτικά με το νερό και την ξαναστίβω. Κρύο νερό οπότε
Τίτλος: Απ: BIAB και cold sparge
Αποστολή από: Ggaif στις Δεκέμβριος 17, 2015, 10:46:05 πμ
Για ξαναπέστο αυτό τρελέ επιστήμονα.  Ρίχνεις κρύο νερό αντί για ζεστό στο mashout? 'Η κάνεις και ξέπλυμα με γύρω στους 75 μετά?
Τίτλος: Απ: BIAB και cold sparge
Αποστολή από: Nik στις Δεκέμβριος 17, 2015, 11:20:31 πμ
What's the point δεν μας είπες...
Αν κάνουμε sparge θα ανεβάσουμε απόδοση είναι το μόνο σίγουρο. Αν είναι να φυλαξω χ ποσό νερού σε ένα άλλο σκεύος δεν κάνω biab στήνω 2-3 δοχεία και κάνω καλύτερο sparge.Οπότε και περισσότερη απόδοση ίσως και ποιο by the book  μετατροπή.


Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: BIAB και cold sparge
Αποστολή από: delomixal στις Δεκέμβριος 17, 2015, 02:17:17 μμ
What's the point δεν μας είπες...
Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Δεν χρειάζεσαι μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις πιο γρήγορα το αρχικό νερό, αν δεν χρησημοποιείς ΑΟ μπορείς να διαβρέχεις και κατευθείαν, αν χρησιμοποιείς  το άλλο δοχείο μπορεί να είναι ο κουβάς ζύμωσης, χρειάζεσαι λιγότερα αλλατα και ρυθμίζεις ευκολότερα το νερό για το ph.

Ααα μπορείς και αραιώνεις μέχρι την επιθυμητή πυκνότητα


 θα είναι ΒΙΑΒ αλλα και δεν θα είναι..... σαν χειροκήνητο grainfather ένα πράγμα :)



Τίτλος: Απ: BIAB και cold sparge
Αποστολή από: Nik στις Δεκέμβριος 17, 2015, 03:02:13 μμ
Όλα γίνονται αλλά δεν είναι Biab εκεί χάνεται το νόημα εδώ από 1-1/2 vessel πάμε για το no vessel και μου λέτε για sparge η το κάνεις η δε το κάνεις. :-P :-P

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: BIAB και cold sparge
Αποστολή από: augoustin στις Δεκέμβριος 17, 2015, 05:00:18 μμ
Κωστα και εγω την ιδια διαδικασια κανω στο περιπου..
Επειδη δεν εχω ΑΟ βραζω το νερο την προηγουμενημερα ,  συνολικη ποσοτητα περιπου 45 λιτρα.

Την επομενη μερα το επεξεργαζομαι ( αλατα και ph) και βγαζω στην ακρη μια ποσοτητα ( οση περισσευει απο το νερο που χρησιμοποιω για mashing που ειναι σε αναλογια 3,5-4 : 1 νερο/βυνη ) Αυτο ειναι σε θερμοκρασια περιπου 50 βαθμους  οταν τελειωνω την σακχαροποιηση και το χρησιμοποιω για ξεπλυμα.
Εχω παρατηρηση μεγαλη αυξηση στο efficiency με αυτον τον τροπο.
Τίτλος: Απ: BIAB και cold sparge
Αποστολή από: Nik στις Δεκέμβριος 17, 2015, 05:44:43 μμ
Συνεχιζετε το τρολαρισμα κρυφοspargaκια ....
Ανοιξτε ενα νεο θεμα να συζητησουμε για κανενα doable συστημα αυτοματοποιημενο και με καλες επιδοσεις ...

Τίτλος: Απ: BIAB και cold sparge
Αποστολή από: ksiwzos στις Δεκέμβριος 18, 2015, 10:59:16 πμ
Δεν χρειάζεσαι μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις πιο γρήγορα το αρχικό νερό, αν δεν χρησημοποιείς ΑΟ μπορείς να διαβρέχεις και κατευθείαν, αν χρησιμοποιείς  το άλλο δοχείο μπορεί να είναι ο κουβάς ζύμωσης, χρειάζεσαι λιγότερα αλλατα και ρυθμίζεις ευκολότερα το νερό για το ph.

Ααα μπορείς και αραιώνεις μέχρι την επιθυμητή πυκνότητα
+1
Για 3 λιτρα sparge μια κατσαρολα ειναι κομπλε...

Όλα γίνονται αλλά δεν είναι Biab εκεί χάνεται το νόημα εδώ από 1-1/2 vessel πάμε για το no vessel και μου λέτε για sparge η το κάνεις η δε το κάνεις. :-P :-P

To ξέρω οτι είσαι τέτοιος για εσένα έγραψα αυτά που έγραψα στην αρχή :P

Ενα ενδιαφέρον νόημα που έχει το, πανεύκολο όπως περιέγραψε και ο Τοκ-μαν, cold sparge είναι πως σε παρτίδες με μεγάλα OG γλιτώνεις αρκετή βύνη με 10+% mash eff.

Συνεχιζετε το τρολαρισμα κρυφοspargaκια ....
Ανοιξτε ενα νεο θεμα να συζητησουμε για κανενα doable συστημα αυτοματοποιημενο και με καλες επιδοσεις ...

Αυτά τα αυτόματα με mcράδες κλπ ο πρόεδρας!
Τίτλος: Απ: BIAB και cold sparge
Αποστολή από: augoustin στις Δεκέμβριος 18, 2015, 12:53:52 μμ
 8) Τωρα περιμενω να μου ερθουν υλικα να βαλω στο μηχανημα και ανακυκλοφορια :D

Σε λιγο καιρο θα γινει ρομποτ που θα βαζει μονο του μπυρες  ;D
Τίτλος: Απ: BIAB και cold sparge
Αποστολή από: Nik στις Δεκέμβριος 18, 2015, 02:02:09 μμ
Αντε ντε...

Στάλθηκε από το C1905 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: BIAB και cold sparge
Αποστολή από: Nik στις Δεκέμβριος 18, 2015, 02:09:19 μμ
Νομιζω οτι βρηκα την λυση στο No Vessel brewing ...
Αυγουστινε θα φτιαχνω μπυρα σπιτι σου ... Η ακομα καλυτερα θα σου δινω παραγγελια...