Αποστολέας Θέμα: Υψηλή πυκνότητα μετά από 18 ημέρες  (Αναγνώστηκε 52 φορές)

georgekyr

  • Μηνύματα: 10
    • Προφίλ
Υψηλή πυκνότητα μετά από 18 ημέρες
« στις: Απρίλιος 03, 2018, 08:19:29 πμ »
Καλημέρα!
Έχω ένα θεματάκι με το κιτ που φτιάχνω. Το κιτ είναι το Brewferm abbey-beer (Abdij). Αντί για σκέτα σάκχαρα (1 kg) έχω βάλει μισό κιλό δεξτρόζη και μισό κιλό βύνη Επίσης αραίωσα λίγο παραπάνω από τα 9 λίτρα που λέει η συνταγή  (κάτι πάνω από τα 10 λίτρα) επειδή έβαλα περισσότερη βύνη (δεν ξέρω αν έπρεπε). Η αρχική πυκνότητα ήταν στο 1.073 στους 23 βαθμούς, λίγο παραπάνω από το 1.070 που έλεγαν οι οδηγίες του κιτ, μάλλον λόγω της εξτρά βύνης.
Ενώ άρχισε κανονικά και έντονα η ζύμωση με θερμοκρασία για την πρώτη ώρα στους 23-24 και έπεσε μέσα στις πρώτες 2 ώρες στους 20 βαθμούς, άκουγα μπουρμπουλήθρες για 12 περίπου ημέρες. Μπορεί να συνέχισε και λίγο ακόμη αραιά και να μην το παρατήρησα. Σήμερα στις 18 ημέρες πήρα μέτρηση πυκνότητας και είναι στο 1.017 με αρχική στο 1.073.
Μου φαίνεται πολύ υψηλή για να κάνω μετάγγιση στο δεύτερο κάδο και μετά να πάω για εμφιάλωση μην έχουμε τίποτα εκρήξεις.
Το καζάνι έχει ακόμη πίεση πάντως μέσα γιατί το υγρό στην αεροπαγίδα δεν έχει ηρεμίσει.
Να κάνω μια ελαφριά ανατάραξη και να το αφήσω λίγες μέρες ακόμη; Εξάλλου θα ξανασχοληθώ για μετάγγιση κλπ μετά το Πάσχα.
Από ότι είχα διαβάσει πριν πάρω το συγκεκριμένο κιτ, έλεγα πως η γεύση φτάνει στα καλύτερά της μετά τους 7 μήνες, οπότε έχω υπομονή...

Diver

  • Διοικητικό Συμβούλιο
  • *
  • Μηνύματα: 960
  • Κώστας Φύτος
    • Προφίλ
Απ: Υψηλή πυκνότητα μετά από 18 ημέρες
« Απάντηση #1 στις: Απρίλιος 03, 2018, 08:40:02 πμ »
Θα σου πρότεινα να μεταγγίσεις. Με τη μετάγγιση έτσι και αλλιώς παίρνει λίγο αέρα η μπύρα και ξαναφουντωνει για λίγο η ζύμωση. Μετά το Πάσχα πάρε μια μέτρηση και το ξανασυζητάμε.   ;)
Έχω ένα πρόβλημα για κάθε σας λύση...

Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 966
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Υψηλή πυκνότητα μετά από 18 ημέρες
« Απάντηση #2 στις: Απρίλιος 03, 2018, 10:39:50 πμ »
Βαση μετρησεων ,του ειδους της μπυρας και των ζυμωσιμων που προσθεσες μαλλον η ζυμωση σου εχει τελειωσει η τελειωνει (ο κατασκευαστης ποσο δινει final gravity?) .
Βαση μετρησεων εχεις attenuation 76% που ειναι αρκετα λογικο για τετοιου ειδους μπυρα μιας και η μαγια στρεσαρεται αρκετα με υψηλοβαθμες μπυρες .
Θα σου προτεινα και εγω να μεταγγισεις και αν εχεις χρησημοποιησει την μαγια του κιτ που ειναι 5γραμμαρια και υπαρχει η δυνατοτητα παρε αλλο ενα πακετακι ιδιο και ριξτο για να εισαι σιγουρος οτι δεν εχει στρεσαριστει η μαγια .
Η συνηθης πρακτικη ειναι 1 γραμμαριο μαγιας για καθε λιτρο γλευκους αν ζυμωνουμε πανω απο 1.065 και 0.75 ανα λιτρο αν ζυμωνουμε κατω απο 1.065 ετσι εξασφαλιζουμε τον επαρκη αριθμο κυττάρων μαγιας  .
Επισης στα πολυ υψηλοβαθμα κιτ μια καλη πρακτικη για να εξασφαλησουμε την μακροβιοτητα της μαγιας ειναι τα απλα σακχαρα να τα προσθεσουμε την δευτερη η τριτη μερα ζυμωσης (με τις αναλογες προφυλαξεις για μολυνσεις) για τον λογο οτι η μαγια αρέσκεται να μεταβολιζει τα "ευκολα" σακχαρα πρωτα και μετα να "βαριεται" να μεταβολισει τα πιο συνθετα οποτε ετσι ζοριζεται λιγο στην αρχη αλλα ειναι μεσα στα ορια της βιωσιμότητας της ...
.

Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Nik

  • Global Moderator
  • *****
  • Μηνύματα: 966
  • Τσέλικος Νίκος
    • Προφίλ
Απ: Υψηλή πυκνότητα μετά από 18 ημέρες
« Απάντηση #3 στις: Απρίλιος 03, 2018, 01:31:03 μμ »
Παντως αν σου αρεσει το εν λογω κιτ την επομενη φορα κανε το εξης ...
Αντι για την ζαχαρη που λεει χρησημοποιησε  dark candy sugar παρε απο την αρχη μια δευτερη
μαγια η καποια αλλη βελγικού τυπου (προτεινεται) και κανε το κολπακι που περιεγραψα παραπανω .Αλλα...
Θα εμφιαλωσεις και θα περιμενεις τουλαχιστον 3 μηνες ....


Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk